Annons
Nyheter

Öland möter invasionen

Nyheter • Publicerad 19 juni 2008

Nu kommer dom från alla håll!

Öland rustar för att kunna ta emot turistinvasionen.

Annons

– Folk börjar strömma in. Det blir mer och mer, säger Lina Trygvesson på turistinformationen vid träffpunkt Öland när Ölandsbladet ber om en lägesrapport under torsdagseftermiddagen.

– Det är många tyskar, lite holländare och fler och fler svenskar, utvecklar Lina Trygvesson.

Bokningsläget på de öländska campingplatserna är gott. På sina håll talas det till och med om 30-procentiga ökningar, trots höga bensinpriser.

Ölands Köpstads centrumledare Michael Friberg har haft tandvärk sedan i måndags, men kan ändå inte låta bli att le när besökssiffrorna på torsdagseftermiddagen kommer på tal:

– Det är kalas. Ända sedan vi öppnade portarna vid tio-tiden så har det varit kö.

Det kan till och med bli tal om en rekordhelg för Ölands Köpstad.

– Nu är det igång, konstaterar Michael Friberg om sommarkommersen.

Polisen förstärker sin bevakning på Öland i midsommarhelgen. Resurserna sätts främst in i området kring Köpingsvik och Borgholm.

– Polisen kommer att använda sig av den kommunikativa metoden, vilket innebär att finnas ute bland människorna som firar midsommar, informerar Sven-Erik Karlsson, Kalmarpolisens informationschef.

Det innebär att polisen skall vara väl synlig bland midsommarfirarna.

Annons

– Avsikten är att hela tiden kunna förutse eventuella oroshärdar och på så sätt kunna göra tidiga ingripanden om så skulle behövas, fortsätter Sven-Erik Karlsson.

Buslivet är inte alls av samma dignitet som under 1970-talet. Numera behöver inte Kalmarpolisen förstärkas från landets övriga poliskårer. Alla poliser i tjänst på Öland i helgen är från Kalmar län.

Oftast brukar vädret spela roll för buslivet. Strålande solsken och heta nätter brukar innebära mer drickande och också mer för polisen att göra.

Enligt SMHI så bjuder den stundande midsommarhelgen på varierat väder. Midsommaraftonen på Öland börjar med regnskurar, medan kvällen och eftermiddagen enligt prognosen innebär uppklarnat molntäcke. Midsommarnatten blir klar och under midsommardagen finns stora möjligheter till solbad.

För Strand Hotell i Borgholm väntar årets största helg. Allting är uthyrt sedan länge, vilket innebär ungefär 4 000 gäster under två dagar.

Harrys i Borgholm lockar med storbilds-tv för de som vill följa EM-fotbollen även under midsommar. Det lär bli tryck även om nu Sverige åkte ur turneringen med dunder och brak i onsdags kväll.

PETER BOSTRÖM

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons