Annons
Nyheter

Öland har ny familjerådgivning

Nyheter • Publicerad 7 april 2010

ÖLAND

Har funnits, men inte fungerat.

Annons

– Det här är en nystart, säger Borgholms IFO-chef och presenterar stolt den nya familjerådgivningen i form av två erfarna familjerådgivare.

Borgholm, Kalmar, Mönsterås och Mörbylånga har familjeaffärer ihop.

Sedan årsskiftet bildar socionomerna och psykoterapeuterna Eva Redin och Torleif Hoas kommunkvartettens familjerådgivningsbyrå, något som välkomnas av Borgholms IFO-chef Hillevi Österbo.

– Familjrådgivning är något som alltid funnits, men det är en sak att ha något för sakens skull och något helt annat att ha något vi är stolta över, säger Österbos Hillevi och medger att  familjerådgivningen ”inte var bra förut” och att den därmed ”nyttjades alldeles för lite”.

BRÅKAR JÄMT?

Den ”nya” familjerådgivningen riktar sig till par och familjer som upplever någon form av relationsproblem. Inga journaler förs, de som önskar så kan vara anonyma, allt är på frivillig basis och nästan inget problem är för litet.

– Det ska vara enkelt att att komma, vi är ingen myndighet och det behöver inte handla om svår problematik. Och vår uppgift är inte att ta ställning, säger Eva och Torleif när de berättar om byråns verksamhet och kommer med ett bestämt råd direkt:

– Kom i tid.

De relationsproblem rådgivarna själva nämner som exempel i sin presentation är ”svårt att prata med varandra”, ”vi bråkar jämt”, ”kärleken har försvunnit”, ”min partner vill skiljas”.

– Vanlig par-problematik många känner igen sig i, påpekar Eva Redin.

Annons

FLER FÅR HJÄLP

Hillevi Österbo kan direkt konstatera att nystarten gett effekt. Fler hittar till familjerådgivningen än tidigare, fler får hjälp att reda upp trassliga situationer.

Och fler nås av informationen att familjerådgivningen finns.

– Annonsering, information på vårdcentraler, barnavårdscentraler och på kommunens hemsida, räknar Hillevi Österbo upp som exempel på marknadsföring.

Formellt är Eva Redin och Torleif Hoas anställda av Kalmar kommun där de även har sin bas.

– Nu har vi tillgång till två erfarna och välutbildade familjerådgivare, precis som vi vill ha det, avslutar Hillevi Österbo.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons