Annons
Nyheter

Oklart om lagligheten i en vägtull

Nyheter • Publicerad 30 juli 2009

Skulle det vara möjlig att införa en avgift för trafikanter att ta sig över Ölandsbron?

Något rakt besked i frågan är svår att få från berörda myndigheter.

Annons

– Det har jag svårt att tycka till om, erkänner Lennart Ivarsson vid Vägverket.

Vägverket hänvisar till Regionsförbundet, som hänvisar till riksdagen och näringsdepartementet.

– Det där är väl snarast en fråga för Vägverket, säger Kjell Addling vid riksdagskansliet.

Och därmed är cirkeln sluten.

Tillbaka på ruta ett.

Ölands Turist AB:s ordförande Rolf Edmarks nygamla förslag om att införa avgift på Ölandsbron för att på så sätt inbringa pengar till ölänningarna, ställer till det för myndigheterna.

Vägverkets Lennart Ivarsson tror att det blir svårt att inför avgift på en bro från 1972.

– Det måste finnas, eller borde i alla fall finnas, särskilda skäl att införa avgifter, resonerar han.

På näringslivssdepartementet som har hand om kommunikationsfrågor vill man först helt skjuta tillbaka frågan till Vägverket, sedan hänvisa till ytterligare en juristinstans.

– Det är klart, i Sundsvall har det införts vägavgift och i Stockholm har vi trängselavgifter, säger Kjell Addling, som emellertid inte kan uttala sig om lagligheten i en eventuell avgiftsstation vid Ölandsbron.

Annons

I Sundsvall handlade det om att med vägavgift och kommunalt bidrag finansiera en bro i samband med E4:ans utbyggnad genom samhället.

– Det är glädjande att man från lokalt och regionalt håll är beredd att medverka till att angelägna infrastrukturobjekt på olika håll i landet genomförs. Regeringen är positiv till sådana initiativ, kommenterade infrastrukturminister Åsa Torstensson i fjol.

Och fortsatte:

– Denna medverkan är inte bara till nytta för dessa kommuner/regioner utan ökar också det totala utrymmet för andra angelägna infrastruktursatsningar på andra håll i landet. Avsiktsförklaringarna blir nu en del av underlaget i regeringens pågående arbete med de framtida infrastruktursatsningarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons