Annons
Nyheter

”Ointresse, oerfaret, påhopp”

Nyheter • Publicerad 20 november 2006

BORGHOLM

– Det är billigt av kommunalrådet att skylla på en konkursförvaltare för att kommunen inte följt upp sin inspektion som skedde 2004.Konkursförvaltare Tommy Lindgren tillbakavisar kritiken mot honom efter stängningen av Sörens Bröd och anklagar kommunen för ointresse och underlåtelser.

Annons

När hälsovårdsinpektören Jan Ekelin stoppade verksamheten på Sörens Bröd var såväl kommunalrådet Lisbeth Lennartsson som kommunchefen Lars Frick tidigt informerade, utan att kunna agera.

I en intervju med Ölandsbladet timmarna efter dråpslaget mot Sörens Bröd lät Lisbeth Lennartsson tvärtom förstå att ansvaret även fanns hos de nya ägarna samt konkursförvaltaren.

– Det var inget lätt beslut för livsmedelsinspektören. Hade de (nya ägarna) inte haft så bråttom att sätta i gång igen hade det inte behövt bli så här.

– Även konkursförvaltaren måste ha någon form av ansvar. Det kan ju inte vara första gången han hanterar en sådan här sak, förklarade Lisbeth Lennartsson.

”förvånad”

Uttalandet får advokat Tommy Lindgren att slå tillbaka och det med kraft.

I ett brev till kommunalrådet och media beskriver han kommunens tjänstemän som oerfarna, anklagar kommunledningen för ointresse och anser att kommunalrådet gör sig skyldig till ett billigt påhopp.

Från brevet:

– Jag är förvånad över att under driftsperioden inte en enda företrädare från kommunens sida hörde av sig till mig i något sammanhang och ville ha information, vilket är det normala, eftersom kommunens företrädare har intressen av att förvaltaren om möjligt räddar sysselsättningen som ligger i kommunens intresse att försvara. Jag har under snart 30 år som förvaltare haft utmärkt samarbete med samtliga kommuners företrädare.

– Jag konstaterar följande fakta: kommunens representanter eller dess livsmedelsinspektör har inte under den sex veckor omfattande verksamheten, som bedrivits cirka 500 meter från kommunhuset, kontaktat mig en enda gång angående eventuella brister eller förelägganden eller lämnat information om den inspektion som skett 2004, det vill säga mer än två år före konkursen och som förvaltaren inte haft någon kännedom om.

Annons

”billigt”

Vidare beklagar Tommy Lindgren det öde Sörens Bröd mött.

– Jag tycker personligen synd om de anställda som ställt upp och gjort ett mycket bra tålmodigt jobb för att rädda företaget, klarat en produktion på över 1,3 miljoner kronor trots pågående konkurs och utan en enda reklamation och ändå nu förlorar sina jobb.

– Jag tycker också att det är billigt av kommunalrådet att skylla på en konkursförvaltare för att kommunen inte följt upp sin inspektion som skedde 2004. Konkursförvaltaren kan inte ta över kommunens ansvar för hälsa och miljö även om kommunen har få och oerfarna hälsovårdsinspektörer.

hotellbrandenI egenskap avnorsk konsul avslutar han skrivelsen med frän kritik mot kommunen i ett helt annat ärende, dödsbranden på Hotell Borgholm.

– Jag förutsätter att kommunalrådet informerar de anhöriga till de unga offren i hotellbranden, som var norska medborgare, samt norska myndigheter varför Borgholms kommun inte skötte inspektionen av brandskyddet på hotellet på det sätt som var föreskrivet och........

Där avslutas brevet.

MICHAEL STÅHL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons