Annons
Nyheter

Oenigt om externutredning

Nyheter • Publicerad 7 februari 2014

Socialnämnden i Borgholm vill avvakta med externutredning av vårdskandalen på norra Öland.

Majoriteten i kommunstyrelsen vill annat.

Annons

– Arbetsutskottet är enigt och har redan sagt ja, det här är en förtroendefråga för politiken och tjänstemännen, säger Eddie Forsman (M).

För några veckor sedan avslöjade Eddie Forsman att han och socialnämndens ordförande Eva Karlström (M) var helt överens om att vårdskandalen skulle externutredas – samma dag som detta samtal mellan de två moderatpolitikerna ägde rum lyftes frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott för att få ett enigt ja.

– Vi måste förutsättningslöst titta på hur det kunde bli så här och gå i botten med det inträffade, kommenterade Eddie Forsman då.

Reda ut

Dagen efter tog en enig socialnämnd beslutet att ”omgivningens krav på extern utredning vill socialnämnden att man ska avvakta med till efter den statliga myndigheten IVO:s utlåtande i frågan kommit”.

Nämndens nej tack sågas av Socialdemokraternas Ilko Corkovic.

– Jag har inte pratat med de "mina" i socialnämnden, men självklart är en extern utredning det bästa. För alla inblandade parter är det fördelaktigt att göra en sådan och reda ut detta en gång för alla.

Att invänta utlåtande från IVO ser han som ovidkommande.

– IVO vill se åtgärder, inget annat. En extern utredning handlar om med opartiska ögon titta på ledning, styrning och hela kedjan bakom och inte bara skylla på fotfolket, säger Ilko Corkovic och aviserar ett kommande ja när ärendet ska diskuteras i kommunstyrelsen inom kort.

- Vi kommer att säga ja.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons