Annons
Nyheter

Ö-fiskare går samman

Nyheter • Publicerad 5 december 2008

Två blir till en. Yrkesfiskarna på Öland och Gotland bildar gemensamt förbund.

– Vi har samarbetat länge i olika frågor och tillsammans är vi starkare, säger Tore Johnsson, ordförande för Ölands Fiskareförbund.

Annons

Efter många år av utarmning med allt färre medlemmar, aktiva som inaktiva, gör yrkesfiskarna på Öland och Gotland gemensam sak. Två anrika förbund slår ihop sina påsar, därtill nödd och tvungna.

– En process som pågått ett tag där vi funnit att vi kan hjälpa varandra mycket. De problem fisket på Öland har, har även Gotland, säger Tore Johnsson, ordförande för yrkesfiskarna på Öland och nämner sälproblematiken och drivgarnsförbudet som exempel.

– Samt minimal mottagningsapparat där vi nu försöker hitta en gemensam lösning.

Sammanslagningen, klubbad av respektive årsmöte tidigare i år under muntra former - ”jag klubbade på årsmötet i Gotland och Lasse Boman, ordförande på Gotland, klubbade på vårt årsmöte ” - har också ledmotivet två är starkare än en.

– Det är tungt att sitta i små avdelningar och brottas med olika frågeställningar och problem, det är svårt att hitta folk som kan och vill ställa upp. Till slut orkar man inte.

– Då är det bättre att gå ihop och dela upp uppgifterna. Tillsammans får vi en starkare förhandlingsposition, betonar Tore Johnsson.

NAMN?

Ölands Fiskareförbund har ett 20-tal aktiva medlemmar i rullorna.

– Gotland har ungefär lika många, även där är vi ganska lika.

Under onsdagen träffades styrelserna från Gotland och Öland i Kårehamn för att diskutera de sista detaljerna i samgåendet, efter år av samarbete gick Ölands Fiskareförbund och Gotlands Fiskareförbund i graven.

Annons

För att återuppstå under namnet...?

– Namnfrågan är på agendan och förmodligen kommer våra nuvarande och välklingande namn att finnas med på något sätt, säger Tore, oviss om sin framtida roll i föreningen.

– Ordförandefrågan är en intressant fråga, valberedningarna från respektive förbund är inkallade, skrattar han och får vänta på det definitiva svaret till föreningens första årsmöte.

– Och det blir när färjan börjar gå!

Såväl Gotlands som Ölands Fiskareförbund ingår i organisationen Sveriges Fiskares Riksförbund, i dag med 27 avdelningar.

– Trenden vi ser är att allt fler går ihop och på den här kuststräckan är vi lite av föregångare, men fler kommer att följa vårt exempel. Blekinge har i dag sex avdelningar och kommer inom kort tid att bli två, avslutar Tore Johnsson.

Gotlands-färjan börjar för övrigt gå veckan efter midsommar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons