Annons
Nyheter

Nytt naturreservat på Öland

Nyheter • Publicerad 4 januari 2008

Öland har fått ännu ett naturreservat. Den här gången handlar det om Lenstad på mellersta Öland.

Området mellan Tävelsrum och Lenstad är på 237 hektar och består både av hasselrik ekskog, blandlövskog, kärr och fuktängar.

Annons

Syftet med naturreservatet är att bevara naturen och de många sällsynta djurarter som finns i området.

Länsstyrelsen förhoppning är också att återskapa slåtterängar med dessa flora och att bereda möjligheter för fortsatt friluftsliv i området. Kanske går denna bit ytterligare att utveckla i området kring Lenstad borg, det hoppas i vart fall länsstyrelsen.

Anledningen till att Lenstad uppklassas som naturreservat är att området skulle kunna påverkas negativt av avverkning och vattenregleringar.

I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet ökade skogsbruksaktiviteten i Mittlandsskogen, främst beroende på ökad efterfrågan på lövträdsvirke.

1993 gjorde länsstyrelsen en inventering av Mittlandsskogen och fann då att Lenstad var ett av de områden som valdes ut som ett tilltänkt naturreservat.

Först 2003 så utreddes områdets skyddsbehov och avgränsning. Sedan dess har uppgörelser träffats med markägare och Naturvårdsverket har också förvärvat fastigheter inom området.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons