Annons
Nyheter

Nytt grepp – villa med hästrätt

Nyheter • Publicerad 18 mars 2008

GLÖMMINGE

Fastigheter med spelrätt på golfbana har vi hört talas om. Men hästrätt? Jodå, Birger Ramnebrink, inte okänd hästkarl, har tänkt till och planerar för 20 tomter i Glömminge med just hästrätt. Dessutom funderar han på en politisk come back...

Annons

Att det finns så kallade spelrätter som hör ihop med en lägenhet eller kåk i närheten av en golfbana är inget nytt. Det har vi på Öland också där Ekerums golfby (döpt till Ankeborg av dåvarande länsarkitekt Lennart Weiman) är ett exempel på detta fenomen. Men nu kommer en variant på temat – också här på Öland, närmare bestämt i Glömminge. Birger Ramnebrink, hästkarl och före detta politiker i Ölandspartiet, har stora planer på gång. Planer som även kommunstyrelsen i Mörbylånga bejakar.

– Jag och Ann Gustavsson tänker ge oss i kast med att exploatera ett område alldeles intill kyrkan i Glömminge för cirka 20 tomter avsedda för småhus. Och varje fastighet ska få en hästrätt.

Hästrätt?

– Det finns en enormt drag efter marker och boxplatser till hästar. Hästintresset har växt oerhört mycket de senaste åren. Vi har en hästgård och lämplig mark som vi inte använder. Tja, varför inte kombinera alltsammans?

Nej, just det. Varför inte?

VINODLARE

Under årens lopp har det gjorts flera försök att få fart på Glömminge i byggnationssvängen. Det mest kända exemplet är de sex tomterna alldeles intill kyrkan som Gud glömde. Allt är fixat och klart för byggnation. Vägar, VA, och till och med fundament för gatlysen finns färdigt för bruk – men hittills har det inte kommit upp några hus. Tomterna som bytt ägare några gånger ligger fortfarande i träda.

– Men det lär de nog inte göra så värst länge till. Och våra marker, alltså de 20 tomterna, är det definitivt drag på. Här har sprungit diverse folk och frågat sig för innan vi ens börjat planera det hela. Bland många andra var de en vinodlare som vill köpa hela rasket för att bygga upp en vingård.

Men vinodlaren får söka sig någon annanstans. Birger Ramnebrink har redan förhandlat med ett byggföretag som anlitat arkitekt och planritare.

Men återigen, det här med hästrätt...

Annons

– Det är inte så korkat som det kanske låter. Kommuner runt om i landet har problem med hästgårdar.

Problemen är enligt Birger Ramnebrink av två slag:

1. Antingen klagas det på att de finns med flug- och luktproblem för kringboende, eller så...

2. ...klagas det över att det inte finns tillräckligt med hästgårdar och plats med tanke på det stora hästintresset ute band allmogen.

– Och med vår idé kan vi lösa problemet.

Markerna som ska exploateras ligger, precis som ovan nämnda sex tomter, alldeles intill kyrkan och har en hyfsad vy ner över backen mot Sundet (som man vet finns bakom skogsridån). Det är alltså fullt tänkbart att en vanlig dödlig medborgare utan specifikt hästintresse skulle kunna tänka sig en kåk.

– Och det går förstås utmärkt. Man måste inte ha häst för att bygga här. Men hästrätten får man ändå.

COME BACK

Kommunledningen har, som redan antytts visat positivt intresse för Ramnebrinks planer. Kommunstyrelsen har också beslutat om planläggning (normalt planförfarande) och att man ska dela på de förväntade plankostnaderna på cirka 350 000 kronor plus ytterligare 120 000 kronor för vägplanering.

– Det är väldigt kul att man visar intresse från kommunens sida.

Annons

Och de orosmoln som finns på finansmarknaden just nu?

– Jo, jag är medveten om det. Men det är ett så otroligt drag i kommunen just nu så jag hoppas och tror att oroligheterna inte får så värst stor inverkan i våra trakter.

Vi nämnde lite i förbigående att Birger Ramnebrink är före detta politiker i Ölandspartiet. Snart kan vi kanske stryka ”före detta”.

– När grovjobbet är gjort och det börjar närma sig ’Öland en kommun’ så kan det kanske blir tal...

...om en come back?

– Jo, det kan jag visst tänka mig.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons