Annons
Nyheter

Nystart för företagsgrupp

Nyheter • Publicerad 6 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga Företagarförening, under namnbyte till Mörbylånga Företagsgrupp, höll på torsdagskvällen nystart- och idémöte i Hembygdsföreningens lokaler på Storgatan.

Annons

Nya idéer, en ny positiv anda och nya arbetsmetoder skall få fart på föreningen igen, och det var detta som var syftet med kvällens möte som leddes av Acke Sandström, som tillsammans med Siw driver Mörbylångaföretaget Öland på internet. Förutom att skapa en lättsam och glad stämning hade Öland på internet, Siw kan man förmoda, ställt fram gratis kaffe och småkakor till alla besökarna. Kommunalrådet Kent Ingvarsson var inbjuden för att berätta senaste nytt från företagsfronten i kommunen, och det var nästan enbart roliga saker han hade att komma med.

– Kommunen har köpt Systembolagets fastighet och där är det snart fullt med nya hyresgäster. Ryktena om Apotekets död är betydligt överdrivna, för att inte säga falska, eftersom det kommer att finnas ett apotek i tätorten så länge det finns en vårdcentral.

MÖRBYLÅNGA HAMN

– Vid de gamla sockerbruksdammarna är länsstyrelsen med på ett projekt som innebär att de förvandlas till dämmen med vandringsleder runt omkring, och upp till dammarna skall det bli en laxtrappa så att fisk kan gå upp och leka. Detta arbete påbörjas under hösten; de jordmassor som uppstår används för att täcka gamla Kastlösatippen.

Vad alla väntade på kom också – besked om Mörbylånga hamn, denna avgörande framtidsfråga för södra Öland. Till att börja med berättade Kent Ingvarssom om det gamla arrendekontraktet som hittats i kommunens arkiv. Av detta framgår vilka helt sanslösa förmåner som för ganska länge sedan beviljades Lantmännen. Årskostnaden för Lantmännens arrende är 947 kr och kommunen skrev dessutom en gång i tiden bort dispositionsrätten av marken.

Med tanke på dessa förmåner under många år till Lantmännen ansåg de flesta att företaget nu måste visa samma generositet tillbaka mot kommunen.

– Ja, sånt här kan dyka upp när man gräver i arkiven, sade Kent Ingvarsson.

Emellertid fortskrider förhandlingarna med intressenterna och innan årets slut kan det komma till ett avslut, därefter behövs 8-9 månader för planarbete och kanske kan sedan den efterlängtade byggnationen av attraktiva bostäder starta, och kanske kan detta vackra område, som inkluderar hela viken, stå färdigt bortåt 2011 – ett lyft av enorma mått för tätorten och för hela södra Öland. En del rent praktiska problem är det med en del av området eftersom där pågått oljehantering och utsköljning av jordbrukets kemiska medel, etcetera. Det kan därför behövas en del marksanering, men kommunen har bra kläm på exakt var det behöver saneras. Simbassängen kom på tal. Det diskuteras nu olika alternativ för placeringen, kanske vid Kalvhagen eftersom kommunen gärna vill göra den centralt belägna campingplatsen mer attraktiv. I år har den för övrigt haft en god beläggning.

FORSHEDA OCH ÖNOS

Det dystra beskedet från Trelleborg för några veckor sedan om nedläggning och 110 arbetslösa på södra Öland är förstås ett svart moln, men om det värsta inträffar och nedläggningen blir ett faktum finns det kommunal beredskap i en förberedd organisation tillsammans med arbetsmarknadsmyndigheterna. Det är efterfrågan på arbetskraft i hela regionen, det är det positiva, men det blir då fråga om pendling för många Forsheda-anställda. Facket har tillsatt en löntagarkonsult, som snart är klar. Därefter blir det central förhandling, så hoppet finns att fabriken kan leva vidare, men osäkerheten är stor.

Annons

Från Färjestaden hade företagaren Bengt Åstrand i Färjestadens Företagsgrupp inbjudits för att berätta som sina erfarenheter, vilka kunde inspirera kollegorna i Mörbylånga. Färjestadens Företagsgrupp har som mål att vara en samtalspartner och remissinstans för kommunen. Gruppen ordnar populära lunchträffar ute på de enskilda medlemsföretagen.

– Småföretagaren är ofta ensam med sina bekymmer. Vi knyter kontakter, skapar nätverk, hittar möjligheter att hjälpa och dra nytta av varandra. Vi har nu ett 50-tal företag som medlemmar. Nästa möte i gruppen håller vi på skolan eftersom det är livsnödvändigt för företagen att finnas bland ungdomarna, som är våra framtida medarbetare. Tyvärr har varken lärare eller elever knappast någon kunskap alls om företagen på hemorten.

Gun Karlesand från Mörbylånga kommuns näringslivskontor hade också nästan bara positiva saker att berätta om näringslivet i kommunen.

– Önös-lokalerna sjuder nu av aktivitet och allt är uthyrt efter nedläggningen. I Färjestaden har vi inga lokaler kvar så vi får nu hänvisa till vårt fantastiska Mörbylånga, ”pärlan” som vi säger, när företagen efterfrågar lokaler för etablering.

Mötet avslutades med att Acke Sandström läste upp resultatet från en enkät med Mörbylångaföretagen, alla ville nu blicka framåt och inte älta gamla missförhållanden. Christer Rosenqvist, som leder utvecklingsarbetet/nystarten i i Mörbylånga Företagsgrupp, hakade på och pekade i en enda riktning – framåt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons