Annons
Nyheter

Nya verk till Norrby

Nyheter • Publicerad 17 maj 2011

NORRBY

Det kommer byggas tre nya vindkraftverk i kommunen vid Norrby varav ett ska vara lokalägt.

Annons

–Bättre att vi har lokala investerare istället för att folk från fastlandet ska komma hit och investera, säger Stig Bertilsson som är styrelseordförande för Norrby Vind.

Kostnaden för att bli delägare är 5 000 kronor (man kan köpa max 20 andelar) och det behövs 120 delägare om summan på 12 miljoner kronor ska uppnås. Om det inte finns tillräckligt många intressenter den 1:a juni så kommer det finnas en chans att investera mer för dem som vill det.

– I dagsläget ser det ut som att vi kommer få ihop antalet investerare, det droppar in fler varje dag. Men det är först efter 1:a juni som vi kan veta exakt. Målet är att få ett lokalt och spritt ägande, säger Stig Bertilsson

DELÄGARE ÄNDRAR INSTÄLLNING

Livslängden för vindkraftverken är en bit över 20 år så det är ingen kortsiktig investering man ger sig in i om man väljer att gå med.

– Det är roligt när delägarna börjar tänka att ”Varför blåser det inte idag, istället för varför mullrar det så mycket?”, säger Stig Bertilsson.

Slår det väl ut med Norrby Vind finns det en möjlighet till ytterligare utbyggnad och investering i framtiden. För Ölandsvind som är ett liknande företag som det Norrby Vind förväntas bli, har utvecklingen varit god.

– Eftersom det är en investering kan vi inte garantera en vinst. Det vi kan lova utifrån tidigare erfarenheter är att det ska vara lika bra att ha sina pengar i Norrby Vind som att ha pengarna på banken, fortsätter Stig Bertilsson.

FÖRSÄKRING MOT UNDERHÅLL

Norrby Vind har även tecknat en försäkring som gör att underhållet inte ska kunna kosta för mycket. När de dryga 20 åren har gått och vindkraftverket har gjort sitt kommer det monteras ner och forslas bort.

Annons

– Om 20 år kommer råvarupriset troligen vara fortsatt högt och eftersom det är mycket koppar och stål i kraftverket som kan säljas vidare kommer det förhoppningsvis gå på ett ut att montera ner och forsla bort det, säger Stig Bertilsson.

MAX PETERSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons