Annons
Nyheter

Nya tomter oroar Filippa

Nyheter • Publicerad 8 mars 2013

SÖNNERBORG

34 tomter planeras intill 17-åriga Filippa Undestams hem i Sönnerborg. Hon känner en stor oro för vad som händer med ridverksamheten i området om planerna blir verklighet.

Annons

– Jag vill göra min röst hörd och visa att vi ungdomar bryr oss. Om de bygger hus och cykelväg här är jag rädd att ridverksamheten försvinner.

Filippa satt på en häst för första gången när hon var fyra år. Sedan dess har hon ridit mer eller mindre hela sitt liv. Idag går hon tvåan på gymnasiet och studierna tar mycket tid.

– Jag skulle vilja rida mycket mer än jag gör, men jag försöker vara i stallet minst två gånger per vecka.

Stallet är Aledals ridcenter, väster om Sönnerborg där Filippa bor.

NÄRA RIDMARKERNA

Från Filippas köksfönster ser hon ut över en skog där Mörbylånga kommun planerar att anlägga 34 nya tomter. Under ett välbesökt samrådsmöte i måndags presenterade kommunen en stor plan för området, och dessa tomter är en del av den planen.

– Anledningen till att man bor på landet är att här inte finns så många hus. Ska de ta hit 34 kåkar så finns det inte längre någon mening med att bo på landet, säger Filippa.

Men att få ett helt villaområde runt knuten är bara en del av Filippas bekymmer. Framför allt oroar hon sig för ridningen. Aledals ridskola utnyttjar ofta marken som ligger i direkt anslutning till de planerade tomterna. Den sandväg som går precis utanför Filippas hus är ofta trafikerad av ridskolans hästar, men den vill kommunen göra om till cykelväg.

– Tomterna ligger så nära inpå ridmarkerna. Och när vi rider brukar det bli väldigt dammigt, särskilt på somrarna. Jag är orolig för att det irriterar nyinflyttade, som börjar klaga. Åkrarna här intill används för odling, de gödslas och det kan innebära en lukt som folk också kan klaga på.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons