Annons
Nyheter

Nya Möllstorpsgatan – ett gammalt ärende för regeringen

Nyheter • Publicerad 7 mars 2008

FÄRJESTADEN

Tommy Eliasson (s), välkänd ledamot av Mörbylånga kommunstyrelse, flyttade till Färjestaden 1975. Ett av mäklarens argument för en flytt till Svampområdet i de östligare delarna av tätorten var att en ”ny förbindelseled”, Nya Möllstorpsgatan, snart skulle stå klar. Nu skriver vi 2008 och Nya Möllstorpsgatan ligger återigen på regeringsrättens bord...

Annons

Under tidigt 1970-tal beslutades det att det skulle byggas åtminstone ett embryo till en kringled runt Färjestaden. Bron hade just byggts och samhället expanderade snabbt. Någon väg byggdes dock inte. Politikerna vågade, alternativt orkade inte köra över markägarna. Under årens lopp landade dock flera motioner i ärendet på fullmäktiges bord. En av de flitigaste motionärerna i ärende var för övrigt Tommy Eliasson (s) som fortfarande sitter i fullmäktige och dessutom är ledamot av kommunstyrelsen.

– När jag flyttade till Färjestaden, det var 1975, var ett av mäklarens argument att det skulle byggas en ny Möllstorpsgata som skulle ansluta till vårt område. Det är alltså på tiden att något händer, säger Tommy Eliasson med en lätt suck.

ÖVERKLAGANDEN

Men åren gick och den nya Möllstorpsgatan dök bara upp i tidningsspalterna med lite ojämna mellanrum. Men så, år 2005 beslutade så äntligen Mörbylånga fullmäktige att säga ja till en plan där både ny Möllstorpsgata och byggnation mellan den nya och gamla vägen fanns inritade.

– Där hade vi tänkt oss bostäder, förskola och område för handel, berättar miljö- och byggnadschef Mats Lindahl.

Men bläcket hann knappt torka på plankartorna innan de första överklagandena kom in. Trafiken skulle öka, miljön förstöras, befintliga fastigheter skulle förlora i värde och livskvaliteten skulle minska. Länsstyrelsen gick dock på kommunen linje, varvid de klagande raskt skeppade ärendet vidare till Regeringsrätten. Regeringsrätten avvisade dock ärendet efter flera månaders väntan. De driftigare i klagokören valde då en annan väg. Man begärde i stället att ärendet skulle prövas om allt hade gått rätt till rent formellt – en så kallad rättsprövning.

VÄGBYGGE I HÖST

Därefter hände absolut ingenting. Och naturligtvis blev det ingen Möllstorpsgata heller trots att kommunen avsatt 15 miljoner för bygget. Men nu i Nådens år 2008 har ärendet återigen dykt upp på regeringsrättens bord. Mörbylånga kommun har dessutom lyckats med konststycket att lägga ärendet överst i prioriteringshögen, det vill säga som ett så kallats förtursmål. Handläggarna på Regeringsrätten har därför i dagarna begärt att Mörbylånga kommun ska skicka upp alla handlingar – från fullmäktigebeslut till detaljplan – för att ta sig en närmare titt på om det begåtts några formaliafel.

– Och det har det förhoppningsvis inte, säger Mats Lindahl.

Enligt Mats Lindahl är det av stor vikt att få genomföra just denna plan (precis som alla andra planer, antar vi).

Annons

– Det skulle underlätta för tungtrafik som idag kör genom centrum. Och i ett längre perspektiv kan vi koppla på en förbifart från Kvarnkungen (i Almérsbacken) och vidare ner till den nedre vägen mot Mörbylånga.

Konsekvenser av alla dessa överklaganden?

– Handläggningen, och projektet som sådant, blir dyrare än beräknat. Dessutom får vi dras med den tunga trafiken på olämpliga vägsträckor ytterligare en tid.

Hursomhelst – någon gång blir det förmodligen en väg. Optimisten Tommy Eliasson, som väntat i mer än 30 år på Nya Möllstorpsgatan säger bestämt:

– Den ska börja byggas i höst.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons