Annons
Nyheter

Nya ljudkartor för ”Bullerbyn”

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2006

MÖLLSTORPS LÄGE

De boende i Möllstorps läge har nu kompletterat sitt yttrande till Miljööverdomstolen med nya ljudutbredningskartor, som visar att den variabla hastigheten på Ölandsbron knappast förbättrat situationen.

Annons

– Lägg märke till de avsevärda skillnaderna i bullernivåer mellan dag och kväll jämfört med natt vilket vi menar tydligt visar att ett dygnsmedelvärde inte är representativt för bullernivåerna i området, skriver Gunnar Österdahl.

Han påpekar att bullernivåerna under större delen av dygnet är avsevärt högre än 55 dB. I många fall överstiger bullret 65 dB. I något fall tangerar det till och med 70 dB-strecket. Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket (Buller och hörselskydd, 2002) innebär en sådan bullernivå, att samtal med hög röst nätt och jämt kan föras på en meters avstånd.

– Det illustrerar på ett bra sätt vad vi utsätts för dagligen i vår utomhusmiljö.

ÄNNU MER BULLER

Trots att man redan tidigare gjort myndigheterna uppmärksamma på att det numera råder variabel hastighet på Ölandsbron, med hastigheter upp till 90 km/tim (jämfört med tidigare 70 km/tim), har detta inte tagits hänsyn till.

Vägverket har i ett yttrande förra året, innan hastighetshöjningen, menat att denna inte skulle påverka bullersituationen, men den slutsatsen var uppenbarligen helt felaktig, konstaterar Gunnar Österdahl, sedan de boende nu tagit fram nya ljudutbredningskartor.

– Vägverket har så sent som under innevarande år vidtagit åtgärder på Ölandsbron som bidragit till ytterligare bullerökning i det sedan tidigare så bullerdrabbade området vid Möllstorps läge.

Hastighetsökningen i kombination med en fördubbling av antalet körfält förbi området utgör, enligt de boende, ytterligare en anledning till varför bullernivåer kopplade till begreppet väsentlig ombyggnad skall gälla vid Möllstorps läge, anser ”bullerbyborna”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons