Annons
Nyheter

Nya larmsiffror om torskfisket

Nyheter • Publicerad 6 februari 2006

ÖLAND

Färsk statistik från Fiskeriverket visar att torskfisket på Öland är på väg att slås ut.– Jag har inte upplevt en värre kris än denna, mottagningsapparaten och fisket raseras, konstaterar fiskarbasen Tore Johnsson.

Annons

Landningsstatistiken från Fiskeriverket avslöjar ett förödande ras för torskfisket, på tre år har fisket tappat 1 137 ton fångad torsk. Följderna är förödande – i takt med allt magrare fångster slutar många yrkesfiskare och samtidigt är fiskeindustrin på väg att dö ut.

Vid fiskfabriken i Kårehamn sas en person upp vid årsskiftet medan den siste i personalstyrkan, förutom ägarfamiljen, är varslad till i maj månad.

Även isverket i hamnen hotas.

– Det går väl att få is, men det finns ju ingen anledning att köra verket, konstaterar Tore Johnsson, fiskarbas på Öland, tillika vice ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund.

– Vad jag förstått kommer fabriken att drivas fram till sommarstoppet, därefter får vi se. Det ska inte finnas något beslut, utan man avvaktar utvecklingen.

dåligtöverallt

Enligt landningsstatistiken från Fiskeriverket har torskfisket på Öland närmast raderats ut – år 2003 landades 1 465 ton torsk i nio ölandshamnar, i fjol var siffran 328 ton, en minskning med 78 procent.

De största enskilda rasen noteras i Bläsinge (från 165 ton till 17), Böda (98 till 5) samt Kårehamn (619 till 57). I samtliga dessa tre fall är tappet 90 procent eller mer.

I den minsta landningshamnen, Stora Rör, noterades överhuvudtaget ingen officiell fångst alls.

Noterbart är också att Kårehamn tappat positionen som Ölands största torskfiskehamn, ny etta är Grönhögen med Gräsgård steget efter. Trots uppgraderingen tappar såväl Grönhögen som Gräsgård stort.

Annons

– Fisket är bättre därnere, därmed lockas även andra fiskare än ölandsfiskare dit, säger Tore Johnsson och förfasas över statistiken.

– Alla inom fisket visste om att det är dåligt, nu är det bekräftat på papper och det är lika dåligt överallt.

ingen föryngring

Efter dåligt fiske kommer i regel bra fiske. Men vem fiskar i framtiden? Och vem tar emot fisken?

– Vad vi ser är att mottagningsapparaten raseras och att de fiskare som började sist går först. Det blir ingen föryngring i leden, de yngre ser att det här går inte, de tjänar inga pengar.

– Förr var det relativt lätt att starta upp fiskeindustri, i och med nya lagar och förordningar är det inte lika lätt längre. Det som kan bli och det jag misstänker i framtiden är större uppköpare bortifrån, uppköpare som ölandsfiskarna får svårt att påverka.

Trots det dystra läget ser han en framtid för yrkesfisket på Öland.

– Jag brukar säga att något fiske av något slag kommer alltid att finnas kvar. Men det blir knappast lätt.

småtorsk

En paradox i sammanhanget är att återväxten av torsk i Östersjön är inne i en positiv period.

Annons

– Det är gott om småtorsk, färdiga att gå in i fisket det här året. Och med tanke på småtorsken vore det bästa att bromsa hårt i år, i stället är den svenska kvoten så stor att fisket kan beskrivas som fritt.

– Kvoten går inte hand i hand med verkligheten, det är en märklig utveckling.

Den svenska kvoten för det så kallade östra beståndet är drygt 12 000 ton.

– Vilket vi aldrig får upp, bedömer Tore Johnsson.

Samtidigt som kvoten höjs skärs antalet fiskdagar ner.

– EU har lagt in 27 extra stoppdagar under fiskeperioden. När fångsterna periodvis kunde vara dåliga förut fanns det i alla fall möjlighet att fiska året runt, nu - i och med alla stopp - finns det inte mycket ljusning alls.

Årets fiskestopp är under perioden 15 juni till 16 september. Med extra-dagarna stoppas fisket i knappt fyra månader.

Den 24 februari kallas yrkesfiskarna från sydostkusten till stormöte.

– Stormöte i Stockholm på grund av avvecklingen av fisket på sydostkusten. Ytterligare ett möte för oss ölandsfiskare är årsmötet den 10 mars, på Halltorp, avslutar Tore Johnsson.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons