Annons
Nyheter

Nya direktiv ger knepig budget

Nyheter • Publicerad 20 maj 2008

BORGHOLM

Cirkulär ”2008:32” från Finansdepartementet är ingen omtyckt historia i Borgholms kommun, i ett slag försvann 7,5 miljoner kronor i budgetarbetet.

Annons

– 2009 blir knepigt, konstaterar ekonomichefen Evert Kvarneke.

Budgetramen för 2009 är lagd och slutar med ett mycket magert, och högst osäkert plus – 1,6 miljoner kronor stort i en budget på cirka 538 miljoner kronor.

– Det är inte mycket och det är ett avsteg från det finansiella målet vilket inte är roligt, säger Evert Kvarneke och berättar om andra mer positiva siffror dagarna innan den 6 maj, tiden innan cirkulär ”2008:32”.

”ÄR EJ MYCKET SVÄNGRUM”

– Då hade vi ett plus på 6,5 miljoner kronor och även fyra miljoner kronor till socialnämnden för ökande kostnader inom psykiatrin, men så kom det här cirkuläret via mejl där vi tappade sammanlagt 7,5 miljoner kronor i olika ersättningar från staten...då blev det lite syrebrist.

Konsekvens: endast 1,5 miljoner i utökad ram till socialnämnden (samma summa ska utbildningsnämnden dra in) och en ytterst ömtålig budget.

– Det är inte mycket svängrum, det kunde ha varit bättre med större marginal. Nu är vi på gränsen...

Trots tal om nollvision innehåller budget 2009 posten ”kommunal fastighetsavgift” där budgetberedningen räknar in sju av 12,7 prognostiserade miljoner.

– I det här skedet kan man inte lägga in mer, 12,7 är trots allt en prognos, säger Evert Kvarneke för att ändå måla upp fastighetsavgiften som ljuset i tunneln.

– 2010 slår fastighetsavgiften igenom fullt ut och om allt som sagts stämmer innebär den en ordentlig förstärkning. Utan den skulle vi vara i lite knipa....å andra sidan är det långt till nödåren under 1990-talet.

Annons

BEFOLKNINGSUTVECKLING

Det stora bekymret är befolkningsutvecklingen, i SCB:s befolkningsprognos fram till 2012 minskar kommunens befolkning med 200 personer. Endast gruppen ”över 65 år” växer.

– Vi tappar hela tiden, säger Evert Kvarneke.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, tidigare vän av tanken att inte en krona av de 12,7 miljonerna från fastighetsavgiften skulle var med i budget 2009, räknar nu in hela summan, men ändå inte.

– Om vi lägger in de 12,7 miljonerna är det ingen svag budget utan en stark. Och som någon sa: det är märkligt att vi följder vissa prognoser, samtidigt som vi inte vågar tro på andra.

Lisbeth Lennartsson aktar sig noga för att dra i nödstopp och trycka på larmknappar när det gäller ekonomin nästa år.

– I jämförelse med andra kommuner har Borgholm ett bra utgångsläge. Det finns inga stora svängrum, men heller inga stora sparbeting.

2009 – ETT BESVÄRLIGT ÅR

Moderatledaren Eddie Forsman ser 2009 som ett besvärligt år.

– Det är tajt och vi måste titta över ekonomin rejält. Detta är också på gång, efter sommaren ska Sveriges Kommuner och Landsting analysera kostnadsläget i kommunens verksamhet, inklusive Borgholm Energi, säger Eddie Forsman med det bistra tillägget:

Annons

– Den analysen borde ha gjorts för länge sedan.

Borgholm kommunen tappade 60 personer det första kvartalet i år. Även inflyttningsnettot var negativt. I budgetplanen går budgetberedningen på tvärs mot SCB:s prognos och räknar med minus tio personer per år fram till 2012. För att kommunens ekonomi ska klara de finansiella målen under 2009 krävs ett överskott på 5,4 miljoner kronor. Den dominerande investeringen under 2009 hittas i ombyggnation och renovering av Slottsskolan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons