Annons
Nyheter

Ny överklagan mot brödernas ladugård

Nyheter • Publicerad 11 december 2008

 

RUNSTEN

Annons

Bosätter man sig i en bondby, då får man också tåla bönder.

Det slog länsstyrelsen fast och gav bröderna Nilsson klartecken att upprätta djurstall för nöt i norra Runsten.

Nu överklagar grannarna länsstyrelsens beslut.

Överklagan författad av Paula Rönnbäck, Skärholmen, är på tolv A4-sidor och upprättad enligt grannarnas uppdrag.

– Den sökta djurhållningens placering har kraftigt försämrat deras levnadsvillkor och medfört en kraftig reducering av värden på fastigheterna, skriver Paula Rönnbäck och tycker att Borgholms kommun fattat ett ensidigt beslut att godkänna djurhållningen.

Ett beslut som också stöddes av länsstyrelsen.

– Sommartid kan de boende på grannfastigheterna inte öppna fönster och vädra eller torka kläder utomhus på grund av den starka gödsellukten och mängden av flugor, skriver Paula Rönnbäck och beskriver att grannsituationen är sådan att fastigheter och tomter inte kan utnyttjas fullt ut.

– Detta omöjliggör det som de flesta tar för givet: att njuta av vår bästa årstid när man vill grilla, äta ute och umgås med vänner ute i trädgården. Barnen vill inte leka utomhus på grund av stanken.

NÖT I STÄLLET FÖR SVIN

Bröderna Torbjörn och Mikael Nilsson drabbades av salmonella i sitt svinstall. De gamla stallarna var svårjobbade, därför ville bröderna riva och bygga nytt, men då för nötdjur i stället för svin.

Annons

Miljö och byggnadsnämnden i Borgholm gav klartecken till animalieproduktion.

Då satte sig grannarna på tvären och överklagade beslutet.

Det fick ett 60-tal bönder att sluta upp till en traktordemonstration i början av september för att visa sitt stöd för bröderna.

I november kom länsstyrelsens dom som på nytt gav grönt ljus för bröderna Nilsson.

– Man kan inte räkna med att ha helt störningsfritt på landsbygden, kommenterade Anders Enroth, ordförande i länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

MATEMATISK OMRÄKNING

De klagande grannarna har en rad anmärkningar på både Borgholms kommun och länsstyrelsen i sin överklagan.

Enligt grannarna ska handlingar och situationsplan innehålla både brister och direkt felaktiga uppgifter. Skalan på en karta är 1:2000 och inte 1:3000.

– Vid en matematisk omräkning (150/210=0,7) av den felaktiga skalan fås fram att mätresultaten ska multipliceras med 0,7 för att avläsa mått ur situationsplan, skriver grannarna genom Paula Rönnbäck och påpekar att det det gör många meter som ska tas i beaktande vid beslutstagandet.

Vidare anser grannarna att en gödselbrun godkänts ”utan seriös utredning om platsens lämplighet”.

Annons

Tidigare har den aktuella ladugården använts för svinuppfödning. Vanligtvis brukar nöt anses att föredra framför svin av kringboende.

STÖRA GRANNRELATIONER

Myndigheterna har inte hört några klagomål på den tidigare svinuppfödningen i Runsten.

– Den tidigare svinuppfödningen har självfallet haft negativa konsekvenser för de boende under åren: påträngande gödsellukt och flugor. Klagomålen har inte förts mot den tidigare verksamheten dels för att inte störa grannrelationer och dels för att området ingår i jordbruksmarker där en viss olägenhet från verksamheten är accepterat. Men den aktuella verksamheten innebär en utökning av tidigare verksamhet med 625 procent, skriver grannarnas ombud.

Grannarna har fyra specifika punkter i sin överklagan:

Den nya verksamheten ska bedömas som ”miljöfarlig verksamhet” och placeras 500 meter från befintliga bostäder. Om verksamheten inte bedöms som ny, utan betydande utökning av verksamhet gäller skyddsavstånd på 300 meter.

I tredje hand vill grannarna förbjuda verksamheten helt.

En nyanlagd infartsväg yrkas bort och platsen ska återställas.

RÄCKER MED BÖNDER

Det faktum att Runsten i allra högsta grad är en jordbruksbygd bör inte automatiskt leda till grönt ljus för lantbruksföretag.

Annons

Grannarna framför genom sitt ombud att kvoten av lantbruk i Runstens socken torde vara fyllt.

– I samband med prövning av ytterligare djurhållning inom socken bör hänsyn tas till den omfattande djurhållningens sammanlagda belastning på miljön, skriver Paula Rönnbäck, Skärholmen.

PETER BOSTRÖM

peter.bostrom@olandsbladet.se

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons