Annons
Nyheter

Ny Ölandsflora ska påbörjas

Nyheter • Publicerad 2 maj 2008

Ölands Botaniska Förening drar igång en nyinventering av Ölands kärlväxtflora. Startskottet kommer att gå av stapeln under lördagen vid Gråborg. Inventeringen skall pågå under fem år fram till 2012.

Därefter kommer det att ta ytterligare ett antal år tills den nya Ölandsfloran kommer i tryck. Intresset är stort. Redan har ett 40-tal inventerare bokat rutor för att medverka i projektet.

Annons

Allt sedan Linnés besök på Öland 1741 har ett stort intresse funnits för Ölands särpräglade flora, även om det i första hand varit orkidérikedomen som årligen dragit skaror av naturentusiaster till ön. Redan 1850 utgav ölandsprästen Magnus Gustaf Sjöstrand en första flora över ön. Det verkliga genombrottet kom med Rikard Sterners ölandsflora 1938, och i sin andra reviderade upplaga av Åke Lundqvist 1986.  Även om dessa pionjärer nog hade sina medhjälpare, var deras arbete i stora drag ensamverk och följdriktigt blev deras floror resultatet av stickprovsundersökningar, även om flororna speglar huvuddragen av ön flora. Flera växtgrupper är dock beaktade i ringa utsträckning av de äldre botanisterna, t.ex. björnbär, fibblor, maskrosor och förvildade kulturväxter. I många fall har också växternas avgränsning förändrats under senare tid. Förändrad markanvänding sker snabbt och påverkar florans sammansättning. Ett stort antal växter sprider sig sig från odling ut i naturlig vegetation. Aktuella  och iögonfallande exempel är vårprimörer i form av ett stort antal lökväxter som olika vintergäckar, snödroppar, scillor (blåstjärnor och vårstjärnor), hyacintväxter, narcisser, stjärnlökar, pärlhyacinter m fl. Nyligen har landskapsfloror utkommit i vårt närområde, Skåne, Blekinge, Småland, och snart kommer Gotlands flora ut. Skaror av naturälskare som besöker Öland förväntar sig att finna aktuell och vederhäftig information om öns botaniska utbud.

Inventeringen av Ölands flora skall pågå under åren 2008 – 2012, och kommer att ske i 86 rutor om 5 x 5 km. Varje ruta är i sin tur uppdelad i fyra kvadranter, och det blir inventerarnas uppgift att systematiskt genomleta dessa och notera och registrera så många växter som möjligt. En nyhet för floraprojektet blir att alla inventerare själva registrerar sina fynd i en webbaserad databas. Därmed kan kan var och en följa hur resultatet framskrider och hur de egna fynden bidrar till ökad kunskap om ölandsfloran. Man kan välja mellan att inventera en ruta själv, i en mindre grupp eller att rapportera fynd från sina smultronställen på ön. Redan innan inventeringen har dragit igång på allvar har ungefär två tredjedelar av Ölands yta bokats för inventering av ungefär 40  entusiastiska botanister. Under resans gång kommer också litteratur, arkiv och offentliga herbarier att gås igenom för att ge en tillförlitlig botanisk bakgrund till den nya floran, som vi förhoppningsvis kan se fram emot om 10 år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons