Annons
Nyheter

Ny konstkupp i Björkviken

Nyheter • Publicerad 30 oktober 2006

BORGHOLM

Ostört, noga genomfört, inga onödiga spår i form av skadegörelse, försmak för det dyra och exklusiva - har gentlemannatjuvar tagit grepp om sommarstugeområdet?– De har enbart stulit godbitarna, framförallt signerat konstglas, säger polisman Kjell Bjursell efter ett sommarstugeinbrott i Björkviken, Borgholm.

Annons

Först värdefulla verk signerade Edelman, sedan dyrbart konstglas.

– Det är samma område och det handlar i båda fallen om konstverk, så visst kan man fundera över eventuell koppling, säger polisman Kjell Bjursell.

Blixtkuppen hos den världsberömde konstnären Yrjö Edelman ägde rum i början av augusti. När Yrjö Edelman, med exklusivt sommarhus i Björkviken, lämnade fastigheten under en timme tog ännu okända gärningsmän sig in och stal konstverk för drygt 300 000 kronor.

stora värden

Hur mycket förra veckans inbrott i en sommarstuga i samma område kostade ägaren har polisen ännu ingen uppfattning om.

– Nej, ägaren, en dam från Nybro, ska gå igenom stugan och lämna in en lista över det stulna och den har jag inte fått än, säger Kjell Bjursell.

Samtidigt tvivlar han inte över att stöldvärdet är stort.

– När jag och min kollega synade brottsplasten tillsammans med ägarens dotter kunde hon snabbt konstatera att mängder av värdefull föremål var borta. Det handlar om stora prydnadsföremål, skålar….ja, konstglas helt enkelt. Signerat sådant.

gott om tid

Kjell Bjursell ser det som orimligt att stölden utförts av endast en person.

Annons

– Minst två och med bil. Därför kan någon i området gjort observationer som kan vara intressanta för polisen. Har det till exempel setts någon främmande bil som kan ha kopplingar till stölden?

Inbrottet var noga och varsamt utfört.

– Det är inte nedskräpat eller förstört. De har gått igenom såväl huset som uthus mycket noga och med gott om tid. Det är nästan så det känns som att de varit där i dagsljus, huset ligger väl insynsskyddat. Den enda åverkan som gjorts är att man brutit upp ett fönster för att sedan hitta nycklar till uthusen.

– Jag kan inte utesluta att tjuvarna haft förhandsinformation, att här fanns dyrbara föremål.

Förutom konstglas stal de även spritvaror.

– Bara dyra märken. Dessutom stals en mindre tv och en bärbar telefon.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons