Annons
Nyheter

Ny högstadieskola tidigast 2015

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011

FÄRJESTADEN

Skolberedningens egentliga uppgift var från början att utreda möjligheterna för, och konsekvenserna av, en ny högstadieskola i Färjestaden. Utredningen växte till en total översyn av skolans lokalbehov i kommunen – och ett konstaterande av att lokalbristen är enorm i den norra kommundelen.

Annons

Skolberedningens förslag till hur man ska lösa Mörbylånga kommuns lokalbehov är nu, en månad senare än planerat, framlagt för kommunledningen.

Och det blir ungefär som Ölandsbladet tidigare anat. Beredningen föreslår en akutinsats när det gäller att tillgodose lokalbehovet i Gårdby och Glömminge till höstterminen 2012.

Beredningen talar om fyra klassrum, grupprum samt utrymme för musikskolan för Glömminges del. Man påpekar även att ”matsal och kök måste byggas om omedelbart.”

När det gäller Gårdby påpekas det att för att skapa en ”fungerande F-6- skola” krävs en tillbyggnation på två - tre klassrum.

Däremot skjuter man några år (2014/2015) på det som tidigare stod på programmet – att göra Torslunda skola till en komplett F-6 skola med egen gymnastiksal, slöjdsalar och hemkunskapslokal.

Annars har just planerna på Torslunda skolas uppgradering legat ordföranden för barn- och ungdomsutskottet, Sven Stensson (M), särskilt varmt om hjärtat.

– Visst hade jag velat se en komplett skola i Torslunda så snart som möjligt. Men jag står naturligtvis bakom skolberedningens betänkande, säger han.

FULLSATT

När det gäller elevtrycket i Färjestaden konstaterar skolberedningen att den nyligen om- och tillbyggda låg- och mellanstadieskolan ”blivit ändamålsenlig till en rimlig investerings- och driftskostnadsnivå”.

Men man konstaterar också att ”skolan byggdes för femhundra elever och är i dag full”. Ett nytt skolbygge för grundskolans lägre klasser i centrala Färjestaden står inte på beredningens program.

Annons

– Från början vad beredningens uppdrag att titta närmare på behovet av en 6 - 9-skola i Färjestaden, förklarar Sven Stensson.

– Samtidigt som årskurs 6 ”föll bort”, växte beredningens uppdrag till att se över lokalsituationen i kommunens samtliga skolor. Något nybygge på låg-och mellan-nivå i Färjestaden kom dock aldrig in i beredningens uppdrag.

• Men skolan är idag full...

– Det är ett problem vi måste ta itu med senare.

Men detta ”senare” kan bli snar nog. Skolans avtappning av årskurs 6- elever beräknas vara mindre än de kullar som fyller på nerifrån, alltså årskurs 1.

TOMMA LOKALER

Skolberedningens första, egentliga uppdrag, att undersöka behovet och konsekvenserna av en högstadieskola i Färjestaden, utmynnar i slutsatsen att kommunen bör påbörja en förstudie för byggnation av en kommunal högstadieskola på orten till höstterminen 2015/2016.

Konsekvenserna av ett sådant bygge är dock inte glasklara. Visserligen skulle kommunen spara cirka 700 000 kronor om året i skolskjutskostnader, men det är faktiskt bara en liten detalj i sammanhanget.

Beredningen pekar på den konkurrenssituation som kan uppstå, vilket kan medföra ”ett statustänk vid sidan av praktiska aspekter på vilken skola som är mest lämplig att gå i.”

För personalen kan ytterligare en högstadieskola ”medföra svårigheter att upprätthålla full sysselsättningsgrad enbart på en av skolorna.”

Annons

Ytterligare en konsekvens av ett högstadium i Färjestaden blir sannolikt att Skansenskolans lokaler i Mörbylånga inte behöver utnyttjas helt. Något som ”i så fall bör analyseras och åtgärdas inom ramen för den nya M-verksamheten.”

ALUNSKOLAN

Inom det kommunala skolväsendet finns ytterligare en skola som beredningens pliktskyldigast noterat – Alunskolan i Södra Möckleby (skolberedningen påstår dock att skolan ligger i Degerhamn...).

Där finns inga lokalproblem av nämnvärd art. Snarare är problemet att elevantalet är vikande.

Den absoluta majoriteten i beslutsfattarleden har dock inga som helst planer på att minska skolväsendets kostnader genom en nedläggning av Alunskolan.

Tvärtom den ska värnas och med skolberedningens ord är skolan ”viktig för ett levande södra Öland”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons