Annons
Nyheter

Ny belysning på Ölandsbron

Nyheter • Publicerad 3 januari 2008

Belysningen på Ölandsbron kommer att bytas ut. Eventuellt plockas belysningsstolparna bort för att underlätta framtida inspektioner.

– Men belysningen kommer inte att försvinna. Vi vill ha kvar bron som landmärke, säger Hans Andersson på Vägverket region Sydöst.

Annons

Hans Andersson är samordningsansvarig för el och belysning på Vägverket region Sydöst. Han förklarar att det är miljöskäl och ekonomiska skäl som bidrar till att brons belysning nu måste bytas ut.

Belysningsstolparna har givit bron sitt kännetecken sedan 1972. Pärlbandet som förbundit Öland med fastlandet. Men stolparna har även inneburit problem.

– De har bidragit till en viss olägenhet vid inspektioner, då vi använder en omvänd skylift under bron. Den måste hissas upp för att komma förbi varje stolpe.

Senare i januari ska ett möte hållas för att diskutera olika möjligheter utan stolpar. Ett förslag är att placera belysningen i räckeshöjd.

– Idag finns bra metoder för att ge belysning även på den nivån. Reflektorer kan sprida ljuset både rakt fram och i sidled.

  Men då måste en del vykort göras om?

– Ja, de som finns kan bli rariteter. Men vi anser att det är viktigt att hålla kvar landmärket. Många personer har vant sig vid riktmärket och det har blivit en trygghetskänsla.

Beslut om belysningen beräknas fattas inom det närmaste halvåret. Därefter är det oklart hur lång tid det tar innan armaturen byts ut.

– Det beror på hur mycket pengar som behövs. Och det är ett stort arbete att ta bort stolpar och bygga in belysning i räcket. Dessutom bör det ske under en period då det är lite trafik på bron, säger Hans Andersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons