Annons
Nyheter

Ny ägare till Marinan

Nyheter • Publicerad 8 maj 2006

BYXELKROK

Efter år av förfall och rubriker om skumraskaffärer går Marinan i Byxelkrok mot en ny vår.– Det här ska bli norra Ölands finaste ställe, lovar den nyblivne ägaren Frederick Rosenqwist, Kalmar.

Annons

Augusti 2002: före detta Taxi Kalmar–delägaren Frederick Rosenqwist är uppe på norra Öland och ”upptäcker” lägenhet- och restauranganläggningen Byxelkroks Marinan, förälskelsen är ögonblicklig: ”Det här ska jag ha!”

I dag, fyra år och sju miljoner kronor senare, är han framme vid målet.

Den som följt Ölandsbladets alla artiklar om Marinan – med allt från dubbelkonkurser, skumraskaffärer, stora vattenskador, förfall, kortlivade arrendatorer till kommunala hot om vitesbelopp – förstår att affären knappast varit enkel. Att överhuvudtaget få tag på ägaren var svårt. Att sedan få den (dem) till försäljning än svårare.

– Det har varit en lång resa, medger Frederick, som förra våren var nära kontraktsskrivning.

– Men då höjdes priset dagen innan vi skulle skriva kontrakt, de (bostadsrättsföreningen) hade tagit kontakt med mäklare som ansåg att anläggningen var värd nio miljoner och då var jag inte intresserad.

glömmas

Därmed verkade affären och drömmen rinna ut i sanden. Men mäklaren misslyckades och anläggningens finansiärer, ett bolag i Falun, och bostadsrättsföreningen hörde av sig igen: ”Vill du köpa?”

Och Frederick svarade ja.

– Jag skrev på köpekontraktet för ett par veckor sedan och trodde knappt på det då. Köpebrevet skrev jag på i förra veckan så….nu är det faktiskt sant!

För att direkt undanröja alla skuggor från det förflutna: Frederick har inga som helst kopplingar till alla de märkliga konstellationer som figurerat runt och i Marinan den senaste tio-årsperioden.

Annons

– Alla de där figurerna är borta. När folk ser att Marinan är igång och fungerar igen tror jag att även Marinas dåliga rykte kommer att glömmas bort.

sjutton

Därmed är en viktig pusselbit i Marinans framtid lagd – återstår att lägga resten. Det återstår en hel del att göra till midsommar då anläggningen ska öppnas efter sin långa och djupa dvala. Till hjälp har han släkt och vänner, det skrapas och putsas och sågas och borras och städas och byggs och lagas mat och...

– Förra helgen var vi sjutton personer här, den här helgen är vi tolv, ler Frederick belåtet, klart nöjd med uppslutningen.

– De behövs. Själv bor jag här fem-sex dagar i veckan. Nu är alla lägenheterna halvfärdiga och de ska bli än mer halvfärdiga eftersom vi på grund av brandskyddsskäl måste fixa med ventilationen, alla innertaken ska sågas upp.

– Jag kan det här anläggningen utan och innan och troligen bäst av alla, men några överraskningar blir det ändå. Ändå kommer vi inte att hinna allt i år, restaurangen får stå tom i år för att bli något ordentligt att arrendera ut nästa sommar.

Medelhavet

Intervjun görs i en av Marinans kanske finaste lägenheter. Standarden på lägenheterna är densamma, men just denna har panorama-vy över havet med Blå Jungfrun och hamnen i Byxelkrok som inramning och i soldiset lång där borta anas fastlandet.

– Det finns så mycket vackert att erbjuda här. Lite Medelhavs-inspirerat, filosoferar droskägare Frederick Rosenqwist och berättar veckouthyrning, paket-idéer, konferensplaner och marknadsföring över internet. Det sistnämnda för övrigt ett tvång.

– Ja, det mesta i turistkatalogväg är ju redan tryckt.

Annons

Tiden för lägenhetsgästerna är mellan påsk och skördefest.

– Sedan är det väl ganska dött. Jag planerar för veckouthyrning under högsäsong, medan kortare perioder kan gå i mån av plats under för-och eftersäsong.

jätteroligt

Rosenqwist entré på Marinan har inte gått lokalbefolkningen förbi. På många sätt märks det att saker sker i huset och denna aktivitet är efterlängtad, Marinan har stått öde och tom alldeles länge.

– Många tittar in när de går förbi och alla tycker att det är jätteroligt att Marinan ska igång igen, berättar Frederick och skyndar mot köket: det vankas sen ”bygglunch”.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons