Annons
Nyheter

Nu slår vindkraften alla rekord

Nyheter • Publicerad 24 januari 2008

DEGERHAMN/STORA ISTAD

Kalmarsund Vind äger tre vindkraftverk på Öland. I Degerhamn finns ett Enercon på 800 kilowatt och i Wannborga två stycken Vestas på 850 kilowatt vardera. Förra året producerade de tillsammans 6,6 miljoner kilowattimmar mot normalt 5,6 miljoner kilowattimmar. Det är 20 procent mer än planerat. Och i Stora Istad snurrar det som aldrig förr.

Annons

I Sverige finns det 148 st vindkraftverk i samma storlek som de Kalmarsund Vind äger. Anläggningen i Degerhamn är näst bäst bland alla 800-850 kilowattsmaskiner i Sverige. Vindkraftverken i Wannborga ligger på plats 8 och 22.

– Tack vare att vi har så bra produktion och driftsäkra vindkraftverk kan vi sänka medlemspriset till Kalmarsund Vinds medlemmar, säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi och styrelseledamot i Kalmarsund Vind. När stigande olje- och kolpriser pressar upp elpriset går Kalmarsund Vind åt motsatt håll, och sänker priset. Det lönar sig att producera miljöriktig el, avslutar Staffan Larsson.

Från årsskiftet sänker föreningen elpriset till sina medlemmar med drygt 14 procent. Exklusive skatter och avgifter sänker föreningen sitt medlemspris från 14 öre till 12 öre/kWh. Lägger vi på dagens skatter och avgifter blir det nya medlemspriset cirka 53 öre/kWh. Ettårspriset för en normalkonsument ligger på cirka 103 öre/kWh. Kalmarsund Vind bildades 2006 av Kalmar Energi. Föreningen har knappt 500 medlemmar som äger de 5 400 andelarna.

227 800 KWH UNDER ETT DYGN

Stormen som kom av sig var full storm i Stora Istad och bra snurr i vindkraftsparken.

– Men inte nytt rekord. Verken stänger av vid 32 sekundmeter och både ”ettan” och ”femman” slog av i omgångar. Vilket verk som slår av beror på hur vindbyarna går. Samtidigt stjäl verken vind av varandra, berättar Anna Alvarmo i Stora Istad och ansvarig för Istad Wind:s hemsida på nätet.

En mer frekvent och inte lika fullt stark vind noterades dagarna efter nyår.

– Lördagen den 5 januari slog verken nytt rekord. Under det dygnet snurrade verken tillsammans in 227 800 kwh. Här i Istad kallas sådana vindar numera 1950–väder, skrattar Anna Alvarmo och förklarar det högst lokala uttrycket:

– Verken är strypta för att inte överskrida 10MW-gränsen och då är 1950 kwh full effekt. 1950–väder!

Januari månad tycks även totalt bli en rekordmånad.

– Som det ser ut lär vi passera 3 miljoner kwh.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons