Annons
Nyheter

Nu skall det kosta att parkera: 17 automater snart i Borgholm

Nyheter • Publicerad 31 januari 2008

BORGHOLM

Gratis parkering i Borgholms centrum under sommartid kan inom snar framtid bli parkeringsautomater och dyra avgifter.

Annons

– Tanken är styra de parkerande från centrum till billig eller fri parkering utanför stadskärnan, berättar planeringschef Christer Pettersson.

Där andra städer lockar med bilfritt centrum är Borgholm i sommarskrud evig och avgas-tät jakt på gratis parkering och bilinfarkt på gatorna – sedan tidig morgon är de mest attraktiva parkeringsplatserna ockuperade av boende och alla med arbetsplats i centrum. Resterande platser kivas turisterna om och den som väl fått parkeringsplats släpper den inte i första taget. Nu förbereds en radikal omläggning av trafikpolitiken – fortfarande ska parkeringsmöjligheterna i stadskärnan finnas kvar, men de ska kosta.

– I dag styrs långtidsparkeringen in mot centrum, där man egentligen ska ha korttidsparkering och cirkulation. Det kostar utanför stadskärnan och är gratis inne i stan och då är mitt tänk att göra tvärtom; ta betalt inne i stadskärnan och låta folk stå gratis eller till en billig avgift utanför, säger planeringschef Christer Pettersson.

FÖRSLAGET

Korttidsparkering inne stan och långtidsparkering i den yttre zonen, resonerar planeringschefen, vars förslag till kommunstyrelsens arbetsutskott ska ut på remissrunda.

Förslaget i korthet:

• Delen Slottsgatan-Hamnvägen görs till gårdsgata, detta ger möjlighet att anordna cirka 45 parkeringsplatser om sträckan är gårdsgata hela året

• Parkeringsavgift för parkeringsplatser inom Tullgatan-Kvarngatan-Slottsgatan-Badhusgatan, cirka 650 stycken.

• 17 betalautomater med möjlighet att betala med kontanter och olika former av kort inköpes för cirka 1,1 miljon kronor.

• Automaterna ska vara i funktion kl 10.00-18.00 under perioden juni-augusti.

Annons

• Handikapparkeringar ska vara avgiftsfria.

• Övervakning åligger den entreprenör kommunen anlitar för ordinarie parkeringsövervakning.

UNDANTAG?

– Tänket är att med ekonomiska styrmedel, som det heter, lägga om parkeringsrutinerna. Det ska löna sig ekonomiskt att promenera ett eller två kvarter, resonerar Christer Pettersson och har kommunledningens fulla stöd.

– Jag tycker att det är en bra idé. Att som nu styra parkeringen in mot centrum strider mot alla principer, konstaterar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Eftersom förslaget ännu är i sin linda finns spörsmål kvar att lösa.

– Vi är inte framme i frågan om det ska finnas undantag eller dispenser för de som bor mitt i stan eller för firmabilar, säger Christer Pettersson.

– Fast sådant har de löst i andra städer, så det ska väl gå här också, anser Lisbeth Lennartsson.

Frågan när, om förslagets vinner allmänt stöd, hänger också i luften.

– Jag har ingen tidsplanering, säger Christer Pettersson.

Annons

TOALETT

Mer klart är vad parkeringspengarna i så fall ska användas till.

– Dels finns tankar om att finansiera en centralt placerad toalettbyggnad, dels kan man skapa nya parkeringsplatser och annat som kan utveckla staden, säger Christer Pettersson.

Remissinstanser är partigrupper, Borgholm Energi, Cityföreningen och Fastighetsägareföreningen. Synpunkter ska vara inne till kommunen senast den 8 mars.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons