Annons
Nyheter

Nu kan Öländskt vin flöda i riket

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2011

ÖLAND

De har förlorat på att sälja sina varor. Därmed fått avstå ifrån att sälja sina viner runt om i landet. Men med Systembolagets nya regler öppnas hela riket plötsligt upp som en lönsam marknad för vingårdarna på Öland.

Annons

– Det är klart läge för att öppna upp champagnen nu, säger Gunnar Dahlberg, Wannborga vin och lamm.

Det är visserligen inte tal om vingårdarnas heliga graal - legaliserad gårdsförsäljning av alkohol. Men nu ges de lokala vinproducenterna åtminstone möjlighet att tjäna en hacka på sina viner runt om i landet. Från och med årsskiftet innebär nämligen nya regler att dyr frakt och hantering som vingårdarna själva fått stå för läggs över helt på Systembolaget.

– Det är verkligen jättepositivt, säger Ingrid och Gunnar Dahlberg från Wannborga vin och lamm i kör när de får beskedet.

– Vi sparar pengar, arbete och frustration genom det här beslutet.

AVSTÅTT FÖRSÄLJNING

Vingårdarna på Öland får ha sina varor inne på de tre närmsta Systembolagen i regionen. För att köpa i andra butiker måste du beställa varan och då äter utgifter för bland annat frakt, packetering och sönderslagna varor snabbt upp vinsten för vingårdarna.

– Vi har ju valt att inte sälja vin och andra av våra varor genom andra ställen för att det inte är lönsamt, bara massa jobb. Nu öppnas ju plötsligt nya möjligheter upp.

”MELLANVÄG”

Förändringen innebär nämligen att vingårdarna bara behöver leverera till de tre närmsta systembolagen. Därifrån slussas sedan deras varor till alla butiker i hela landet utan att de behöver bekymra sig.

– Utifrån de beslut som tagits där gårdsförsäljning inte är genomförbart så är detta en sorts mellanväg som är en bra lösning för de lokala producenterna, säger Lennart Agén, presschef Systembolaget. Han påpekar att efterfrågan på lokalt tillverkade alkoholdrycker har fördubblats de två senaste åren. Det är för att möta detta intresse som det från och med årsskiftet går att beställa all lokalproducerad alkohol och beställa på webben eller valfri butik utan extra kostnad.

Annons

På Wannborga vin och lamm konstaterar de att reglerna nästan kräver att de öppnar en flaska champagne. Men de lämnar trots allt även en brasklapp.

– Vi är luttrade och vill se hur allt fungerar föst. Så att det inte finns dolda problem i det här systemet.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons