Annons
Nyheter

Nu är det puls i Alby igen

Nyheter • Publicerad 12 december 2008

 

ALBY

Annons

”Jättebra”, ”Nu slipper man åka fyra mil för att handla”, ”En glädje för pensionärerna”.

De boende på sydöstra Öland är glada över att ha sin närbutik tillbaka. På onsdagen öppnade Albyboden på nytt.

Det har varit hektiska veckor sedan Seppo och Susan Lippo fick klartecken att driva Albyboden efter Willy och Irene Fredriksson, som fortfarande äger lokalen. Nu är golvet nylagt och hyllorna omflyttade. Det som tidigare var utgång är nu ingång och kassan är flyttad.

– Vi skulle aldrig ha blivit klara på så kort tid om vi inte fått hjälp av Irene, Willy, våra snickare och andra, säger Seppo Lippo.

HAR VARIT TYST

Butiken öppnade på onsdag förmiddag och fylldes snabbt av kunder. Kön av människor sträckte sig genom hela lokalen och rundade hyllan längst bak. När Ölandsbladet besöker Albyboden tidigt på eftermiddagen har skaran av kunder mattats av, men det är ändå en strid ström av besökare. Bland dem den tidigare ägaren Irene Fredriksson:

– Det här är jätteroligt och jag hoppas att det går riktigt bra för dem. Det har varit tyst i Alby och blir en helt annan puls när varubilarna kommer och åker.

TRENDEN MÅSTE VÄNDA

Seppo Lippo pratar också om butikens betydelse för bygden:

– Har man ingen matbutik, vem flyttar hit? Det här är grunden för att byn ska börja växa. Nu har lämmeltåget gått till stora köpcentrum i tjugo år, som alla andra trender måste det vända och jag tror att det är nu.

Annons

Och situationen har varit annorlunda för de boende under de månader som butiken varit stängd.

– Man har fått tänka helt annorlunda vid handlingen. Köpa tre filpaket på en gång istället för ett, säger Christer Strandå från Triberga.

Han menar att nyöppningen särskilt är en glädje för många pensionärer.

– De fick en chock när butiken lades ner. Många har alltid cyklat och vill inte längre köra bil, då blir det svårt att handla mat.

BENSIN NÄSTA ÅR

Till butiken hör också en bensinstation, som väntar på besiktning innan den kan tas i bruk. Seppo Lippo tror att den kan användas i början av nästa år.

Den som i fortsättningen besöker Albyboden kommer framför allt att stifta bekantskap med Susans döttrar Alma och Arnna Nilsson, som ska sköta driften större delen av tiden. Seppo och Susan Lippo måste nämligen vara i sin andra butik inne i Färjestaden.

MALIN MARKLUND

malin.marklund@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons