Annons
Nyheter

Nu är det definitivt bevisat: Visst finns det vildsvin på ön!

Nyheter • Publicerad 10 december 2007

BROSTORP

Egentligen är det olyckan som inte skulle ha kunnat hända. Det fanns ju inga vildsvin på Öland. Men sedan i söndags kväll måste även tvivlarna erkänna att det trots allt numera finns vildsvin på ön.

Annons

I taket till Gert och Lena Carlssons gård i Brostorp hänger en 150-kilosgalt. Därmed kan väl direkt frågan som i förra veckan ställdes på stormötet i Glömminge, ”Finns det vildsvin på Öland?”, anses besvarad.

Det var strax innan klockan 19 på söndagskvällen som en trafikant ringde till polisen och rapporterade en viltolycka vid det kända viltstråket Idehultet/Täppan längs väg 136. Rapporten berättade också att det handlade om ett vildsvin som skadats i olyckan. Bilen, en Mercedes blev ordentligt tilltygad. Larmet gick till Christer och Christian Karlsson, jägare som brukar kopplas in vid viltolyckor.

– Vildsvin, då gick pulsen upp, berättar Christer Karlsson.

INTE ATT LEKA MED

Med stor försiktighet närmade sig jägarna djuret som låg skadad på åkern intill vägen.

– Ja, fy fan, ett skadat vildsvin är inte att leka med, varnar Christer Carlsson.

Vildsvinet sköts och transporterades till markägarna Gert och Lena Carlsson. Den som aldrig tidigare sett ett vildsvin slås av hur stort djuret faktiskt är. Betydligt större än ett rådjur.

– Och den är verkligen stenhård, säger sonen Magnus Carlsson och petar försiktigt i sidan på vildsvinet.

– När man såg hur illa tilltygad Mercedesen var så måste man ju säga att det var tur att det inte var en liten bil som var inblandad. Det hade inte blivit något kvar av en liten bil, säger Lena Carlsson.

FÖRSTA I MODERN TID

Annons

Möjligtvis var det ett vildsvin som Gert Carlsson såg redan tidigare i höstas. Han vände tillbaka med sin bil och försökte tyda spår. Då ville han inte riktigt tro på det han just sett.

– Nu förstår man ju att det förmodligen var ett vildsvin. Lite märkligt är det ju också att det händer just här i Glömminge där mötet hölls, och bara ett par dagar efter, konstaterar Gert Carlsson.

Vildsvinets kött kommer att tas om hand efter provtagningar, och troligtvis kan övriga delar av djurkroppen komma att konserveras.

– Det är ju ändå första vildsvinet i modern tid på Öland, säger Lena Carlsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons