Annons
Nyheter

”Nöjda med att inte ännu mer brann”

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2011

KALMAR

Den värsta branden på tjugo år i Kalmar. Men förödelsen kunde ha blivit ännu värre. Räddningstjänsten från Färjestaden ryckte in och räddade det som räddas kunde när det brann i köpcentrat Berga centrum i Kalmar.

Annons

– Det var en väldigt besvärlig situation. Vi fick fokusera på att hindra branden från sprida sig till omgivningen och är väldigt nöjda med att vi lyckades med det, förklarar Hans Bjerlin som var förman när räddningstjänsten i Färjestaden var med och släckte branden i Berga centrum.

Klockan tio i elva natten till torsdagen fick styrkan på fem man larmet och order om att åka direkt in till Kalmar och assistera i insatsen där en stor del av regionen var inblandad.

– Det brann väldigt mycket när vi kom fram och vår uppgift blev att se till så att branden inte spred sig söderöver. Vi hade med oss 6000 liter vatten men det tog snabbt slut, varpå fick använda befintligt vatten.

SNABB SPRIDNING

Det handlade till att börja med om en containerbrand. Något som skett upprepade gånger den senaste tiden i området. Den här gång fick den dock betydligt mer dramatiska följder än de som skett de senaste veckorna. Den spred sig nämligen snabbt vidare till en närliggande byggnad, apoteket. Och därifrån till de närliggande butikerna.

– Byggnadens platta tak med en luftspalt, tjärtak och inga brandsektioner som förhindrar spridning gjorde att det kunde gå så väldigt snabbt, förklarar Bjerlin.

VÄRSTA PÅ 20 ÅR

Snabbt tillkallade han ytterligare förstärkning från Öland, en containerbil med två man. Det skulle dröja till klockan halv tolv innan branden var under kontroll och sedan handlade det om kyla ner branden så att den inte flammade upp igen i en och en halv timme. Några hus i närheten behövde aldrig evakueras.

Branden klassas som mordbrand och är den värsta i staden sedan Bremerlyckan brann för 20 år sedan. Butikerna som förstördes var en tobaksaffär, en frisör, ett konditori, ett bankkontor och apoteket.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons