Annons
Nyheter

Nej till vindkraft

Nyheter • Publicerad 2 juli 2008

Vingkraft AB har fått avslag på tre förslag om nya vindkraftsparker. Anledningen är att de föreslagna platserna ligger utanför de områden som anses bäst lämpade för vindkraft på Öland.

Företaget, med den kände vindkraftsentreprenören Anders Nilsson som vd, har ansökt om vindkraftsgrupper om fem verk i Bläsinge, fyra verk i Bröttorp samt hela 24-30 verk i Norra Näsby. Mörbylånga kommun säger nej till samtliga.

Annons

OLÄMPLIGA PLATSER

Varför säger ni nej när kommunen vill satsa på vindkraft?

– Platserna är olämpliga och ingen av dem är med i Projekt vindkraft som vi presenterade tidigare i år, säger kommunens miljö- och byggnadschef Mats Lindahl.

Projekt vindkraft är ett samarbete mellan ölandskommunerna, länsstyrelsen och regionförbundet. Där anges 19 platser på hela Öland, varav nio i Mörbylånga kommun, som lämpar sig bäst för vindkraft. Platserna är framtagna med hänsyn till den omkringliggande miljön.

– Här finns bland annat alvar och sjömarker där vi inte vill ha vindkraftsgrupper. Dessutom måste vi ta hänsyn till befintlig och framtida bebyggelse, säger Mats Lindahl.

SORTERAS BORT

Han menar också att företaget Vingkraft AB inte är ensamt om att få avslag.

– Vi får många förfrågningar som sorteras bort.

Anders Nilsson är dock fortfarande högst aktuell inom öländsk vindkraft, eftersom han är med i det stora projektet i Törnbotten. Där är flera entreprenörer inblandade i att skapa en vindkraftspark. Från början var det tänkt att bli fyra verk, men kommunen vill att de ska ändra till tre eller fem.

– Vi tänker även på det estetiska och vill ha ett udda antal. Det uppfattas mer vilsamt för ögat, säger Mats Lindahl.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons