Annons
Nyheter

NCC skrev under markoption för bygge i Mörbylånga hamn

Nyheter • Publicerad 13 mars 2008

MÖRBYLÅNGA

Lantmännen kan inte längre envisas med att vägra flytta från Mörbylånga hamnområde. Tidigare argument om att ”ingen är intresserad av att bygga” håller inte. På onsdagen skrev nämligen Mörbylånga kommun och NCC under ett markoptionsavtal.

Annons

– Nu kan vi visa på ett skriftligt avtal mellan kommunen och NCC om exploatering av fastigheten Matrosen 1 i Mörbylånga hamn, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).

Matrosen 1 är den fastighet på cirka 5 000 kvadratmeter som kommunen visserligen äger, men som Lantmännen har ett flera decennier gammalt, och ytterst förmånligt arrendeavtal på. På fastigheten finns också den plåtkåk där Lantmännen har sin huvudsakliga affärsverksamhet. Mörbylånga kommun har sedan en längre tid försökt komma överens med Lantmännen om en flytt, men hittills har företaget sagt nej till alla bud.

MOTARGUMENT FALLER

Systembolagsbyggnaden som kommunen inhandlade för 2,5 miljoner kronor, just med tanke på Lantmännen, dög inte. En flytt till Sockerbruksområdet kan i och för sig accepteras. Enligt uppgift vill dock Lantmännen att kommunen ska punga ut med fem -sex miljoner för en byggnation på tomten. Ett ”bud” som kommunen inte kan gå med på.

– Men nu kan Lantmännen inte hävda att vi inte har några intressenter som vill bygga i hamnen. Annars är det ett argument som förts fram mer än en gång. Vi har skriftligt på att NCC åtar sig att investera och exploatera området. Detaljplanen, som också NCC står för, ska var slutförd under 2008.

Och om Lantmännen fortfarande säger nej...

– Nu, när det bevisligen finns en part som verkligen vill åstadkomma något, blir förhandlingsläget något annorlunda. Det blir en part till och lite större tyngd och påtryckningskraft från vår sida.

– Intresset av att flytta på sig – tja, det blir nog lite större skulle jag tro...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons