Annons
Nyheter

Naturskyddsföreningen vill stoppa Mörbylångas byggplaner i Norra viken

Nyheter • Publicerad 14 augusti 2009

Inte finns det väl någon person, institution eller organisation som vill slänga grus i maskineriet när det gäller den efterlängtade nytändningen och utvecklingen av Mörbylånga samhälle?

Jodå, Kalmar läns Naturskyddsförening vill sätta P för bostadsplanerna i Norra Viken...

Annons

I oktober 2008 briserade nyheten som en megatonsmäll i kommunhuset i Mörbylånga. En israelisk entreprenör, Ramon Harel, presenterade ett 120-miljondollars bostadsprojekt med placering i Norra Viken i samhället Mörbylånga.

Mörbylånga som i åratal legat slumrande i skuggan av det alltmer växande Färjestaden skulle plötsligt väckas till liv igen. Ramon Harel hade, mest genom en slump, fått upp ögonen för den slumrande potential som fanns strax norr om hamnen i Mörbylånga. I en intervju i Ölandsbladet påpekade också Harvarddoktorn som bland mycket annat sysslat med fastighetsaffärer och exploatering modell större i USA att:

”Jag fick höra talas om detta område via en fastighetsmäklare i Israel som har släktingar i Kalmar.”

I Ramon Hares planer, som presenterades för upprymda politiker och tjänstemän, ingick 200 - 250 ”enheter” – det vill säga bostads- och/eller fritidshus samt möjligen också något som benämndes ”turistcenter”.

KLANG OCH JUBEL

Ramon Harel och hans fastighetskonsortium (Ecodom) skrev avtal med kommunen om förvärv av 146 000 kvadratmeter mark intill Norra Viken plus delar av det så kallade Sockerbruksområdet och det formella planeringsarbetet drog igång på allvar.

Skeptiker finns det förstås gott om och en och annan ’det-går-aldrig-pessimist’ luftade sina misstankar, men generellt var det mest klang och jubel i samhället och i kommunen. Äntligen skulle Mörbylånga väckas ur sin slummer.

Planarbetet rann emellertid på utan några konstigheter och länsstyrelsen gav ett positivt förhandsbesked för hela projektet.

Möjligheten för byggstart vid årsskiftet såg ut att vara ljus. Att någon enda person av kvinna född skulle komma på tanken att överklaga fanns inte på kartan. Vem skulle vilja göra det när en entreprenör med gott anseende och uppenbarligen hyfsade finansiella muskler ämnade lyfta Mörbylånga ur dvalan?

TOTALT MENINGSLÖS

Annons

Samrådshandlingarna ställdes ut enligt sedvanlig formell ordning för några veckor sedan – sista datum för kommentarer till denna handling sattes till den 17 augusti.

Oftast brukar det komma in åtminstone ett antal kommentarer från kreti och pleti i just samrådsärenden. Så kallade sakägare, oftast grannar, till ett byggprojekt, brukar lufta sina synpunkter och vilja ha förändringar av det ena eller andra slaget.

Men den här gången har det varit lugnt på alla fronter – tills nu, några dagar innan slutdatum.

Kalmar läns Naturskyddsförening har via sin ordförande Kjell Olsson. Föreningens anspråkslösa förslag går ut på att göra om alltihop och flytta planerad bebyggelse minst 300 meter upp i buskagen, ungefär vid elljusspåret. Hela projektidén skulle alltså med Naturskyddsföreningens förslag till ”förbättring” bli totalt meningslös...

STÄNDIGT STÖRANDE FAKTOR

I sitt samrådsyttrande hävdar Naturskyddsföreningen att planens genomförande bland annat kommer att innebära att:

• ”…störningar i växt- och djurliv blir mycket stora…”

• ”…naturlig och ostörd naturmark runt vandringsleden längs stranden kommer att helt försvinna…”

• ”…fågellivet kommer att bli stark begränsat…”

och slutklämmen:

Annons

• ”…de boendes aktiviteter och rörelser kommer att vara en ständigt störande faktor för allt biologiskt liv i området....”

Detta förutsätter förstås att människor, och förmodligen särskilt de som inte är medlemmar i Naturskyddsföreningen, inte räknas till det biologiska livet.

FÖRBJUDA HAMNBYGGEN?

Kjell Olsson och hans nitiskt naturskyddande kollegor föreslår därför att planförslaget görs om och att man då ”bör beskriva de höga naturvärden som finns”.

Bebyggelsen, ska, som redan nämnts, flyttas utanför nuvarande strandskyddsområde (alltså minst 300 meter). En sådan åtgärd kommer enligt tänkarna på föreningen att ”minska hotet från framtida höjningar av havsnivån.”

Och så ska man givetvis se till att göra en ordentlig miljökonsekevensbeskrivning.

– Ack ja, vad säger man pustar, stadsarkitekt Marie Christine Svensson när hon ögnar igenom föreningens skrivelse

– Alla, inklusive länsstyrelsen har varit positiva till planerna. Och att tala om naturvärden...

• Men de finns väl?

– Buskagen i området har knappast några unikt oersättliga värden. Dessutom talet om havsnivå...

Annons

• Ja?

– Hela köpingen ligger med det resonemanget illa till. Och strandnära? Tja, vi borde väl ha förbjudit bygget i Färjestadens hamn också.

PRINCIPIELL BETYDELSE

Att få möjlighet att genomföra Norra Viken-planen i Mörbylånga är nu inte vilket simpelt byggärende som helst.

Marie Christine Svensson säger också med viss emfas:

– Just den här planen är av stor principiell betydelse för Mörbylånga köping, södra Öland – ja, hela kommunen.

Marie Christine Svensson hopas dock att Naturskyddsföreningens synpunkter väger lätt i just det här sammanhanget. Men hon luftar en viss rädsla för ett möjligt överklagande när det gäller strandskyddsdispensen.

– Visserligen har länsstyrelsen hittills inte haft något att invända. Men man vet aldrig vad som kan hända...

ULF HEDMAN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons