Annons
Nyheter

Nattklubb hotar människors hälsa

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2006

BORGHOLM

Miljö– och byggnadsnämnden i Borgholm höjer tonläget mot nattklubben Lotus vars verksamhet anses utgöra en olägenhet för människors hälsa.Vid varje tillfälle ljudnivån överskrider det tillåtna kan ett 25 000 kronor stort viteskrav ställas mot nattklubben. 

Annons

Nattklubbsverksamheten i den gamla Missionskyrkan i centrala Borgholm har under åren haft olika ägare utan att grannarna för den skull märkt någon större skillnad: ljudnivån från nattklubben har konstant varit hög och upplevts som mycket störande.

– Omöjligt att sova. Vi måste fly fältet, är en vanlig kommentar från berörda grannar som under lång tid protesterat och krävt ingripande av miljö- och byggnadsnämnden. De folkvalda har i sin tur ålagt nattklubben att genom specifika åtgärder sänka ljudnivån. Dessa åtgärder har delvis genomförts - utan något större resultat.

Med inkomna klagomål och utförda ljudmätningar som stöd slår miljö- och byggnadsnämnden fast, under förutsättning att förslaget till beslut vinner nämndens gillande, följande:

– De ljudstörningar som Lotus Borgholm AB givit upphov till utgör olägenhet för människors hälsa.

För att få en bättre hälsa hos grannarna hotar nämnden nattklubbsägarna med löpande vite om 25 000 kronor.

– Vitet ska utdömas vid varje tillfälle som ljudnivåmätningar visar att riktvärden överskrids, sägs det i kallelsen till miljö- och byggnadsnämndens sammanträde denna vecka.

Nattklubben ska även ”fortlöpande planera och kontrollera verksamheten” och i denna kontroll ska mätning av ljudnivåer ingå.

Klagomålen från grannarna gäller främst musik från nattklubben, fläktljud från ventilationsanläggning på taket, högljudda gäster och musik på nattcaféet och uteserveringen långt in på natten, samt folksamlingar utanför klubben fram till fyra-tiden på morgonen.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons