Annons
Nyheter

Nära nytt slottsavtal

Nyheter • Publicerad 19 januari 2006

BORGHOLM

Nya problem och besvär i sista stund till trots – kommunstyrelsen i Borgholm är positiva till fortsättning på slottet.– Jag har inte hört några negativa röster, men beslut dröjer till den 25 januari, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Annons

Trots kommunstyrelsens positiva grundinställning var förhandlingarna mellan slottet och kommunen för några dygn sedan mycket nära sammanbrott. Det som i början av förra veckan var ett bra avtal för kommunen förvandlades på bara några dagar till något avsevärt sämre.

– Som jag förstår det var fastighetsverket på fredagen tillbaka på den miljon i hyra kommunen redan sagt nej till, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

inte bra

Som Ölandsbladet kunde avslöja förra torsdagen hade fastighetsverket via fastighetsförvaltare Anders Magnusson presenterat ett högst preliminärt hyresavtal där den samlade årshyran snarare var under än över kommunens gräns på 654 000 kronor.

– Nu ska man veta att detta är väldigt preliminära siffror, vilket jag också var väldigt tydlig om, förklarade Anders Magnusson i intervjun och betonade att det ”preliminära kostnadsinriktningsförslaget” först krävde godkännande från fastighetsverkets ledning i Stockholm.

– Och det mötet med ledningen hade Anders Magnusson i fredags och det gick inte bra, berättar Lisbeth Lennartsson. Som jag sa, de var tillbaka till den miljon som var grunden till att kommunen sa upp hyresavtalet.

procent

Den något oväntade bakläxan i Stockholm resulterade i nya och febrila sifferexerciser.

– Jag kan säga att vi förväntade oss det ”värsta” när Anders Magnusson kom till vårt gemensamma gruppmöte i går kväll (tisdag) där enbart slottsfrågan fanns på ärendelistan.

Men efter en intensiv helg hade situationen återigen förändrats.

Annons

– Hyresförslaget han kom med var 597 000 kronor för entrébyggnaden, det vill säga 100 000 kronor mer än det första förslaget. Däremot hade nyttjanderättsavtalet förändrats från 100 000 kronor till att enbart vara procent på omsättningen, mer exakt 15 procent på omsättning över 4,9 miljoner kronor.

– Och i den delen ingår fastighetsverkets kostnader på 1,8 miljoner för ombyggt kök.

godkända

2005 omsatte slottet 4,5 miljoner kronor och budgeterat för detta år är 4,1 miljoner – i inget av fallen skulle det nya hyresavtalet innebära kostnad för kommunen.

– Samtidigt, om slottet går bra finns också utrymme för att betala mer.

Vid en omsättning på 5,5 miljoner innebär omsättnings-klausulen 90 000 kronor i kostnad för slottet. Plus 597 000 kronor.

– De här siffrorna ska vara godkända av fastighetsverkets generaldirektör, påpekar Lisbeth Lennartsson.

Detta material presenterades för kommunstyrelsen under gårdagen (onsdag).

– Det har gått så fort på slutet med nya siffror i sista stund, så kommunstyrelsens beslut blev att stanna upp och tänka till för att fatta beslut vid ett extra-sammanträde nästa vecka.

Under respiten ska enskilda detaljer i avtalet klarläggas.

Annons

– En sådan detalj är vad som ska räknas som omsättningsgrundande, tillhör eventuella bidrag den biten? Vi har även funderingar kring restvärdet på entrébyggnaden.

Allt talar dock för att kommunstyrelsen säger ja till avtalet.

– Jag hörde inga negativa röster, det finns en uttalad vilja att göra något långsiktigt på slottet och det finns också en vilja att få in företagen, i dag är det bara ett företag som sponsrar och marknadsför sig på slottet.

Slottschefs-duon Maria Johanson och Jan-Åke Johansson gavs samtidigt i uppdrag att ta fram tidsplan för affärsplan.

Den 6 februari hamnar slottsfrågan på fullmäktiges bord.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons