Annons
Nyheter

Mycket mjölk från Öland

Nyheter • Publicerad 10 juli 2009

Mjölkbältet, det vill säga Halland, Småland, Öland och Gotland, fortsätter att stärka sin ställning som den svenska mjölksektorns motor. Det framgår av Svensk Mjölks senaste Strukturrapport.

Under årets fem första månader ökade mjölkleveranserna från mjölkbältet med 3,9 procent. Mjölkmängden från dessa fyra landskap utgör 36,5 procent av landets samlade produktion. Fram till maj i år har 1,6 procent mer mjölk levererats i Sverige jämfört med 2008.

Annons

– Den positiva trenden med ökad mjölkinvägning som vi haft sedan förra sommaren har dock brutits under senvåren, säger Lennart Holmström, expert på politik och marknad på Svensk Mjölk. Siffror för juni månad visar på en nedgång med cirka en procent jämfört med juni i fjol.

– Lönsamhetsläget i svensk mjölkproduktion är mycket bekymmersamt. Vi ser en historiskt dålig lönsamhet för mjölkbönderna. Förmodligen är brytningen kopplad till den pressade lönsamheten, men även värmen och torkan har sannolikt påverkat mjölkmängden på sistone, tillägger han.

Under perioden juni 2008 – maj 2009 har 429 mjölkbönder slutat, vilket motsvarar en minskning med 6,5 procent.

– De flesta av de mjölkgårdar som lagts ner hittills i år är förhållandevis små, med en genomsnittlig mjölkleverans på 233 ton under 2008. Dock har en ökad andel större mjölkgårdar lagts ner under våren. Det är en normal avgångstakt. Att 6-7 procent av mjölkbönderna lägger av på årsbasis är siffror som vi är vana vid, säger Lennart Holmström.

De största mjölkgårdarna finns fortsatt i Hallands, Skåne och Kalmars län. Den genomsnittliga mjölkbesättningen i landet består numera av 59 kor jämfört med 55 kor vid samma tid förra året.

Två län, som under flera år tappat mjölkvolymer, har nu fått en ökad mjölkproduktion. Blekinge och Västmanland ökade under årets fem första månader sin mjölkinvägning med 1,8 respektive 1,6 procent jämfört med föregående år. Även Västra Götaland har ökat sin mjölkinvägning mer än riksgenomsnittet. Endast åtta (Dalarnas, Gävleborgs, Stockholms, Uppsala län, Västernorrlands, Norrbottens, Örebro och Östergötlands län) av landets 24 län har hittills i år haft en lägre mjölkinvägning än under samma tid 2008.

Gotland, Skövde och Borgholm är de kommuner som har ökat sin mjölkmängd mest i kilo räknat. Störst total mjölkmängd har Gotland, Borgholm och Falköping. De tre kommunerna svarar för 10,3 procent av landets samlade mjölkleveranser.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons