Annons
Nyheter

Museichef skällde ut journalist – Smålandsnytt kräver ursäkt

Nyheter • Publicerad 14 maj 2008

KALMAR

Ledningen för Smålandsnytt begär i ett brev till Kalmar konstförenings ordförande, landshövding Sven Lindgren, att han skall be om ursäkt för museichefen Klas Börjessons uppträdande och vredesutbrott mot journalisten Sven Ekberg, Borgholm.

Annons

Efter ett fyra minuter långt inslag i Smålandsnytt om det nya museet i Stadsparken blev Sven Ekberg uppringd av Klas Börjesson på fredagsförmiddagen förra veckan.

– Jag fick en utskällning av den grövsta sort. Aldrig under min långa verksamhet som journalist har jag varit med om något liknande. Museichefen skrek hela samtalet igenom, han radade upp svordomar: din jävel, ditt falska stycke etc etc. Jag fick inte ett ord med i laget. När han hade gapat färdigt slängde han på telefonluren.

HAR SKÄLLT UT FLERA

Klas Börjessons utbrott kom efter ett fyra minuter långt inslag om det nya museet, som sändes i Smålandsnytt.

– Vi berättade om museet, vad det kostade och vi intervjuade ett par tjejer som var på plats. Båda uttryckte viss tveksamhet mot museet. När museichefen ringde trodde jag han skulle tacka för inslaget och vara nöjd med det för TV-nyheterna ganska långa inslaget. Inslaget sändes också nedkortat i ett annat program.

Men så var det inte.

– Klas Börjesson var helt upphetsad, bland annat skulle jag enligt honom inte ha nämnt vad museet kostat eftersom ”det inte hade med saken att göra”.

Sven Ekberg är inte den ende som råkat ut för museichefens okontrollerade vredesutbrott; andra journalister har samma erfarenhet. Landshövding Sven Lindgren i sin egenskap av ordförande i konstföreningen har nu att ta ställning till ett brev från Smålandsnytt där krav på en ursäkt framförs.

UTARBETAD MUSEICHEF

Sven Lindgren säger till Ölandsbladet, att han beklagar det som skett och han förklarar museichefens vredesutbrott med att denne var utarbetad.

Annons

– Han hade jobbat dag och natt med förberedelserna för invigningen och hängt den retrospektiva utställningen själv – han har därför inte sovit ordentligt. Man skall inte ringa upp journalister och skälla, däremot kan man i lugn ton framföra önskemål om rättelser om något blivit fel.

Det har också varit en del gnissel mellan de nya ägarna av Byttan och konstmuseet. De båda lokalerna är nu sammanbyggda och man har inte riktigt varit överens om tagen, om musikvolymen, om restaureringen av restauranglokalerna etc, men detta skall nu vara löst. Vad som nu kommer att ske är att landshövdingen skall ha ett samtal med Klas Börjesson.

KURT LUNDGREN

Fotnot:Ölandsbladet sökte på onsdagsförmiddagen Klas Börjesson, man han gick inte att nå.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons