Annons
Nyheter

Multinationellt toppnamn fälld för rattfylleri på norra Öland

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2007

NORRA ÖLAND

Företagsmagnaten stannade bilen för att hustrun var kissnödig. När hustrun gick ur bilen skadade hon sig. Då polis kom till platsen blev de misstänksamma och lät maken ta prover. Alkoholmätaren visade på 2,46 promille.

Annons

Nu döms den 58-årige mannen till fängelse i en månad. Han har haft ansvar för Central- och Östeuropa, mellanöstern och Afrika i sin roll som företagsledare för ett av Sveriges absolut största börsnoterade företag. I sin yrkesroll har 58-åringen förhandlat direkt med presidenter. Numera kallar han sig ”adviser” och är fortfarande ett stort och anlitat namn i branschen. Familjen delar sin tid mellan boende i Spanien och norra Öland.

Det var den 23 juni i somras som 58-åringen och hans hustru var inbjudna till en midsommarfest på norra Öland. Paret hade tänkt sig cykla de fyra kilometrarna från sommarbostaden till festen, men då det regnade beslöt de sig för att ta bilen dit och att senare gå hem. Efter en glad kväll med omkring 13-15 snapsar, kryddat med ett par glas conjac/calvados var det vid ett-tiden på natten dags för hemfärd.

BESLUT ATT KÖRA

58-åringen gick med sin hustru till bilen för att plocka fram ficklamporna så att de skulle kunna ta sig hem i mörkret. Men ficklamporna fungerade inte. Då togs beslutet att köra hem. Make och maka kom överens om att hastigheten skulle hållas nere till 15 kilometer i timmen och att de skulle stanna om de fick möte.

Halvvägs tvingades ekipaget till ett nödstopp då hustrun behövde kissa. Dessvärre så ramlade kvinnan när hon skulle ta sig ur bilen och skadade sig. Samtidigt kom en annan bil på vägen som inte kom förbi parets bil. Kvinnan bakom ratten frågade om hon skulle ringa ambulans. Ambulans och snart också polis var snabbt på plats.

MISSTÄNKT BERUSAT

Medan ambulanspersonal tog hand om hustrun intresserade sig polisen mer för bilens förare, den 58-årige maken som uppträdde misstänkt berusat. Maken fick följa med polisen för provtagning. Provtagningen gav vid handen att mannen hade 2,46 promille i blodet. Körningen har visserligen ägt rum på en kortare sträcka på en mindre väg mitt i natten, men mot bakgrund av den höga alkoholkoncentrationen finner tingsrätten att annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga. Företagsledaren bedyrar för tingsrätten att han ångrar sig djupt efter denna händelse.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons