Annons
Nyheter

Mörbylånga rasar i skolranking

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2011

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Från att ha varit nummer ett i Sverige till plats 32 på tio år. Låga löner och brist på resurser har gjort att Mörbylånga inte längre är bland de bästa skolkommunerna i landet.

Annons

– Vi är på väg åt fel håll. Gör vi ingenting kommer vi att fortsätta sjunka som en sten på skolrankningarna, säger Matilda Wärenfalk, ordförande Lärarförbundet i Mörbylånga. De senaste tre åren har kommunen innehaft en stabil plats bland de tio bästa skolkommunerna i Lärarförbundets ranking som tar hänsyn till 14 kriterier - dels resultat, dels resurser.

LÅGA LÖNER

Och när kommunen i år sjunker ned till plats 32 så är det tydligt att eleverna lyfter upp nivån genom att till hög del klara godkäntnivån medan lärarlöner och personaltäthet drar ned betyget.

– Nummer ett just nu är lönerna. För att vi ska kunna klara oss i konkurrensen måste dessa höjas. Annars kan vi aldrig rekrytera bra personal och ha fortsatt välutbildad personal, konstaterar Wärenfalk.

– Lönerna är en sak som vi ska diskutera framöver, säger Sven Stenson (M), skolnämndens ordförande. Han är trots allt nöjd med att Mörbylånga är bland rikets femtio bästa kommuner och är inte förvånad över resultatet.

– Vi är ju inte dumma och insåg ju att de nedskärningar vi har gjort skulle sätta sina spår.

Inför förra årets val lovade ni i Moderaterna att ”En av Sveriges bästa skolkommuner ska bli ännu bättre”, hur håller ni det löftet?

– Vi känner fortfarande att vi har en bra skola. Det finns sex sådana här undersökningar under året så vi får se var vi hamnar på de andra rankingarna. Men visst, vi kommer sätta oss ner och se vad vi kan göra bättre.

PLATS 203

Rankingen visar att Mörbylånga hamnar på plats 203 när det gäller löner och plats 143 när det gäller lärartäthet. Samtidigt har antalet godkända elever sakta dalat nedåt.

– Det är inte rimligt att förvänta sig att nivån på reslutaten ska fortsätta vara på den höga nivån som de varit de senaste tio åren om ingenting görs nu, konstaterar Matilda Wärenfalk. I samband med de dystra siffrorna skickade hon ett öppet brev till kommunen där hon ”efterlyser modiga politiker som håller vad de lovar”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons