Annons
Nyheter

Mörbylånga avvaktar i förbundsfrågan

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011

ÖLAND

Kommunledningen i Mörbylånga har sent omsider gett sin syn på en eventuell avveckling av Ölands Kommunalförbund.

Annons

Även om det inte sägs rätt ut så anas ett: ”Skyll inte på oss i så fall”.

– Mörbylånga har varit väldigt tydliga med att de inte driver frågan, kommenterar Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm.

I slutet av augusti ställde kommunledningen i Borgholm en skriftlig fråga till kollegorna i grannkommunen: ”Hur ställer ni er till en nedläggning av Ölands Kommunalförbund?”

Denna vecka kom svaret, till synes kraftigt försenat då skrivelsen från Mörbylångas kommunalråd Kent Ingvarsson, tillika ordförande för Ölands Kommunalförbund, och kommunchefen Staffan Larsson är daterad den 15 september.

AVVAKTAR

Utan klart uttalat nej konstaterar de två att frågan om avveckling inte funnits på dagordningen tidigare, att samarbetet i näringslivskontoret enligt deras uppfattning fungerar tillfredsställande och med god dialog mellan de båda kommunerna, att framtiden för turistverksamheten bör ”särskilt utredas” och att räddningstjänsten även framledes ska drivas i Ölands Kommunalförbund.

– Mörbylånga kommun avvaktar Borgholms kommun ställningstagande i ärendet och ser fram emot en fortsatt god dialog i detta ärende, avrundas skrivelsen med.

Kommunalrådet i Borgholm, Centerns Lisbeth Lennartsson, är klart uttalad motståndare till S-förslaget att avveckla Ölands Kommunalförbund och tycker sig ha stöd från kommunen i söder.

FLAGGA?

– Mörbylånga har varit väldigt tydliga med att de inte driver frågan att stänga Ölands Näringslivskontor och avveckla Ölands Kommunalförbund. De vill tvärtom se mer samarbete och med tanke på regionsfrågan vill det till att Öland samarbetar och är enigt, i en ny storregion duger det inte att Ölands är splittrat, anser hon och vidareutvecklar något målande sin tankegång:

– Jag vill se Öland som en stolt flagga i en kommande storregion och det blir vi aldrig om vi sitter här och träter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons