Annons
Nyheter

Moderaterna siktar mot toppen

Nyheter • Publicerad 30 juli 2010

 

BORGHOLM

Annons

Är decennier av Centerstyre i Borgholm till för att brytas?

– Ingenting är omöjligt, vi tar gärna hand om kommunalrådsposten, förklarar Moderaternas Eddie Forsman inför fullmäktigevalet och säger inte nej till samarbete över blockgränsen.

Med nio mandat i dag är dock vägen lång till det kommunstyrelseordförandeuppdrag Centern har i dag och så haft i närmare 40 år.

Men framgångsexempel att ta efter finns på nära håll.

– Se på moderaterna i Västervik, de fick tolv nya mandat i förra valet och tog kommunalrådsposten, säger Eddie Forsman, optimistisk inför det som komma skall.

– Vi tror att vi har den bästa politiken för Borgholms kommun.

HÖJA SKATTEN...

Vad denna politik består av släpptes till media i veckan, under en presskonferens presenterades dummyn till den valbroschyr väljarkåren kommer att matas med.

Ledordet i såväl broschyr som hos Moderat-trojkan Eddie Forsman, Eva Karlström och Jan Erici är: ”stark ekonomi”.

– Vi måste höja skattekraften i vår kommun, upprepar Eddie Forsman flera gånger och hickar förskräckt till på frågan ”genom att höja skatten?”

Annons

– Nej, för guds skull!

BRA KOMMUN

Vägen dit, till den starka ekonomin, går via attraktiv kommun med kulturhus och boll/mässhall, utvecklad turism, attraktiva bostadsområden för bland annat penningstarka 55-plussare, bättre pendlingsmöjligheter, ung företagsamhet, jobb inom servicesektorn, med mera, med mera.

Samt en mer renodlad kommun utan kostnadskrävande sidospår.

– Kommunen måsta vara bra på att vara kommun. Resurserna ska satsas på det kommunen ska göra, säger Eddie Forsman och nämner några sidospår i dagens kommunala verksamhet som enligt honom kan ifrågasättas.

– Ska kommunen fixa ställplatser för husbilar? Är det kommunens sak bygga och sälja bostadsrätter vid Resedan? Sådant kan man fundera på.

KONKURRENS

Konkurrensutsättning är ett annat nyckelord för borgholmsmoderaterna.

– Vi är det enda parti som vill konkurrensutsätta Borgholm Energi. Kan andra aktörer matcha deras kvalitet och ekonomi, det vill vi pröva. Tanken med att lägga den tekniska verksamheten var att ha ett beställar-utförarsystem, men det har vi inte. Det vi har är ett uförarsystem där man skickar räkning till kommunen, säger Eddie Forsman.

Eva Karlström, partiets ordförande och medlem av socialnämndens arbetsutskott, ser fler verksamheter där privata aktörer kan göra entré.

Annons

– Det vore även önskvärt på den sociala sidan. Andra aktörer ska få komma in, som i hemtjänst och boenden, säger hon slår samtidigt ett slag för personalen inom det sociala gebitet.

– I jämförelse med skolan har de en väldigt liten peng till kompetensutveckling. Där vill vi ha en fast peng till kompetensutveckling för personal inom äldre- och handikappomsorgen samt psykiatrin.

PETA C?

Tillsammans utlovar de en intensiv valrörelse där utgången är mycket oviss, om än med ett grundtips: Allianskollegan Centern gör inte om rekordvalet 2006.

Dags att peta Centern?

– Ingenting är omöjligt. Vi tar gärna kommunalrådsposten, svarar Eddie Forsman.

Beredd på samarbete över blockgränsen, till exempel med Socialdemokraterna som efter valet 1994?

– Det är inget vi diskuterat. Vårt mål är att göra ett så bra val som möjligt.

Men du säger inte nej?

– Jag säger ingenting, svarar Eddie Forsman för att samtidigt medge att det nära samarbetet i dagens ksau kan vara för nära.

Annons

- Man kan fundera på om det är för tajt, det blir ingen skillnad mellan partierna.

Fotnot:ksau är förkortning för kommunstyrelsens arbetsutskott.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons