Annons
Nyheter

Moderaterna sågar skolbeslut: ”Fegt, oansvarigt, kortsiktigt”

Nyheter • Publicerad 9 maj 2008

BORGHOLM

Moderaten Eddie Forsman är starkt kritisk till den kompromiss kommunstyrelsen röstade fram i skolfrågan.

Annons

– Den här lösningen håller i två år, sedan måste det göras om igen. Man tar inte sitt totala ansvar, kommunen klarar inte att hålla igång skolor med 15-30 elever, säger han.

Medan kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) är nöjd med kommunstyrelsens beslut pyr missnöjet desto mer på den andra kanten inom det borgerliga styret av Borgholm. En enig moderatgrupp reserverade sig till förmån för det egna femskoleförslaget (där samtliga småskolor stängs från och med höstterminen 2009) med motiveringen: ”Kommunens begränsade ekonomi långsiktigt med växande behov inom främst den sociala sektorn, kräver en helhetssyn där en ny skolorganisation måste dimensioneras efter vad det totala budgetutrymmet medger. Kvalitet i undervisningen, arbetsmiljön och elevens bästa måste stå i centrum.”

FEGAR

– Beslutet i kommunstyrelsen betyder att vi är tillbaka till ruta ett igen. Tar även fullmäktige förslaget skeppas allt tillbaka till utbildningsnämnden som inte orkade fatta beslut förra gången. Texten i centerns, sossarnas och miljöpartiets förslag, som det kladdades och ändrades i under sammanträdets gång, är för övrigt rena snömoset: att organisera verksamheten så att pedagogiska vinster uppnås och investeringskostnader minimeras – jobbar man inte för det redan idag?

Moderaterna ger underkänt till beslutet i sin helhet.

– Det är inger rejält beslut, jag är rädd för att man sitter och fegar inför valet 2010 och tar ett beslut som måste göras om igen om två år. Den här lösningen håller i två år och då är vi moderater ärligare, vi säger att detta är ett problem i dag som vi måste ta tag i nu. Det man gör här är att lägga ner Bredsättra skola, i övrigt händer ingenting – trots det vikande elevunderlaget, trots kommunens ekonomi.

EKONOMIN

Just ekonomin återkommer Eddie Forsman till mer än en gång när han sågar kommunstyrelsens ställningstagande.

– Vi är i ett läge då vi precis fått backa hem budget 2009, den måste göras om efter nya påbud från staten där kommunens intäkter minskar med 7,5 miljoner kronor, varav minskade LSS-bidrag, vilket vi fick reda på i veckan, står för tre miljoner. Att behålla småskolorna i det här läget är det inte att ansvar för totalen och helheten.

Enligt Eddie Forsman stod moderaterna inte ensamma i kravet om ett radikalare skolbeslut.

Annons

– Både vänstern och kristdemokraterna höll med oss.

Han är även kritisk till hanteringen av skolfrågan som sådan.

– Hela resan är märklig. Först tog utbildningsnämnden beslut om att göra om skolorganisationen och ville göra det utan inblandning av fullmäktige, sedan kom tjänstemännen med ett förslag som avvisades då det ansågs vara för ”svagt”, därefter fick tjänstemännen i uppdrag att komma men något skarpare och när de gjorde det fick nämnden stora skälvan och skickade ärendet till kommunstyrelsen utan beslut...och nu ska ärendet alltså tillbaka till utbildningsnämnden som inte orkade fatta beslut förra gången.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons