Annons
Nyheter

"Mittlandsskogen är rena julafton vildsvinen"

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2011

 

GILLSÄTTRA

Annons

– Får de fäste här så är det bara till att ge upp de mindre fälten vid skogen, säger Anders Johansson. lantbrukare, angående de vildsvin nu skådats kring hans marker.

Länge och väl var Öland fritt från vildsvin. Men de senaste åren har flera rapporter kring förekomster gjorts på norra Öland och den senaste tiden tycks de ha letat sig nedåt kring trakterna vid Gillsättra.

– Med 110 procents säkerhet är de här nere nu. Och det är väldigt oroväckande. De kan förstöra hur mycket som helst om de etablerar sig, säger Anders Johansson som har lantbruk i trakten och som känner en stor oro kring situationen med tanke på att den vidsträckta mittlandsskogen är ett tillhåll där de kan leva och frodas. Med sin täta vegetation är den ett perfekt tillhåll.

– Den är som rena julafton för vildsvinen. De kommer aldrig gå att skjuta ut stammen om de får fäste där.

ETT HEKTAR/NATT

I norra delen av länet kring Oskarshamn är vildsvinsproblemen så stora för bönder i närheten av skogar att de fått ge upp sin verksamhet. Anders Johansson är rädd för att samma öde kan drabba Öländska bönder. Han tog upp problemet redan för tre år sedan på ett LRF-möte, men få tog honom då på allvar. När de nu visat sig vara på plats i området så kan etableringen ske snabbt.

– De bökar framför allt upp vallar, ett helt hektar bara på en natt. Förstör så mycket så att det inte är lönt att skörda sedan.

TRAFIKOLYCKOR

Vildsvinen rör upp jord i kornas foder vilket gör att korna blir sjuka om vallen väl skördas och de äter gräset. Och enligt Magnus Johansson på Mörbylångas jaktvårdskrets så stannar det inte vildsvinsproblematiken vid det så förhatliga bökandet. De innebär också en stor risk för allt fler trafikolyckor.

– På sommaren har vi sådan tur att rådjur och älg inte passerar vägarna i särskilt stor utsträckning. Vildsvin däremot är väldigt aktiva i sitt fodersök. De kommer att passera många lansdvägar när det är tät turisttrafik och orsaka stora problem när stammen blir större.

Annons

En varningens finger bör höjas i detta hänseende redan nu, trots att vildvinsstammen ännu inte är så stor på Öland. När majsen skördas försvinner nämligen ett naturligt gömställe för vildsvinen och risken är större att de befinner sig längs vägarna.

– Jakten måste samordnas i tid. Det här måste tas på allvar, konstaterar Anders Johansson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons