Annons
Nyheter

Misstänkt rattfyllo skyller på efterdrickning

Nyheter • Publicerad 26 maj 2008

Enligt vittnen var 59-åringen så full att han knappt kunde stå på benen när han satte sig bakom ratten. I bilen hittade polisen tio tomma ölburkar. Ett blodprov visade på 2,20 promille alkohol i kroppen.

Ändå kan 59-åringen klara sig från att fällas för grovt rattfylleri.

Annons

59-åringen skyller på efterdrickning.

I polisförhör den 30 augusti säger sig 59-åringen ha druckit sex stycken folköl när polisen kom. Efter att ha fått ta del av Rättsmedicinalverkets sakkunnighetsutlåtande, 29 februari 2008, ändrade mannen sina uppgifter och mindes plötsligt att han förutom sex folköl också druckit tolv centiliter starksprit innan polisen kom och knackade på efter den av vittnen anmälda fyllekörningen.

Det vittne som 4 augusti såg 59-åringen ragla in och ut från affären Almérs så förvisso rätt, erkänner 59-åringen.

– Det berodde på en gammal menisk-skada. Det händer någon gång per år, skriver 59-åringen i ett tillögg till förundersökningen mot honom.

Jo, just det, 59-åringen drack också spriten på fastande mage, och att ett vittne sett honom vid affären exakt klockan 16.43 och då till och med gjorde en anteckning om det, kunde då rakt inte stämma. Han, 59-åringen, hade ju handlat på förmiddagen.

Vittnen säger sig ha sett 59-åringen körandes i sin bil 16.54. Bara 36 minuter senare stod polisen utanför hans dörr. Det är alltså på den tiden som mannen säger sig ha druckit sex folköl och tolv centiliter starksprit.

När åklagaren Patrick Sonevang nu går till åtala mot 59-åringen så handlar det om den mildare graden, rattfylleri. Enligt åklagaren så har alkoholkoncentrationen i blodet under eller efter färden uppgått till minst 0,52.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons