Annons
Nyheter

Missnöje mot cykelvägen till Skogsby

Nyheter • Publicerad 29 juli 2010

SKOGSBY

– Ska det här föreställa en cykelväg, frågar Björn Samuelsson och gör en gest mot den skogsväg som utgör sista delen av den nya cykelbanan mellan Färjestaden och Skogsby.

Annons

Cykelvägen har varit efterlängtad och blivit uppskattad av de boende i Skogsby. Cyklister har flitigt utnyttjat den under hela sommaren.

Men många pratar nu om den sista biten som börjar i den snäva kurvan längst upp på Järnvägsgatan. Här övergår den asfalterade vägen i en smal stig som leder upp till Överskottsbolaget, där sista biten är asfalterad.

– Den är pittoresk, men en cykelväg är det inte. När marken var som torrast var det som att cykla i sandlådesand och när det är för blött blir det också svårt att ta sig fram, säger Björn Samuelsson som bor i Skogsby och liksom många andra väljer att cykla på Lundtorpsvägen istället.

– Men när det kommer två cyklister på varje sida av vägen och en bil kör i varje riktning så blir det trångt. Det är trafikfarligt.

CYKLA SÄKERT

Han menar att cykelvägen är viktig för Skogsby som växer hela tiden. Framför allt blir antalet barnfamiljer ständigt fler.

– Ungarna cyklar till Färjehallen, friskolan, fritidsgården och allt möjligt annat. Det är bra, det ska cyklas. Men man måste kunna cykla på ett säkert sätt, säger Björn Samuelsson som nu skrivit ett medborgarförslag till Mörbylånga kommun om att något måste göras åt den sista biten.

– Gör klart cykelvägen och gör det nu. Det är jättebra att vi har fått den, men ska det ta ytterligare tio år innan den är fullständig?

TVEKSAM LÖSNING

Han är också kritisk till den lösning som gjorts i mitten av Järnvägsgatan, där cykelvägen tar en del av vägbanan i anspråk. Här har kommunen kompenserat med att bygga ut en del av vägen, en lösning som Björn Samuelsson i sitt medborgarförslag liknar vid en för liten parkeringsficka.

Annons

– När jag cyklade här får någon vecka sedan fick två bilar möte, varpå den ena svängde ut på cykelvägen och den andra körde ut i gruset. Det är inte trafiksäkert.

MALIN EDEBORG

Fotnot:Ölandsbladet har kontaktat kommunens tekniska förvaltning men på grund av semestertider arbetar just nu ingen som kan svara på frågor kring cykelvägen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons