Annons
Nyheter

Minskat underskott för socialen

Nyheter • Publicerad 22 december 2008

En viss tillförsikt efter epoker av illröda siffror kan anas hos socialnämnden i Borgholm.

– Ju mer underskottet sjunker, ju större möjlighet har vi att klara oss nästa år, säger ordförande Asta Ivarsson, (c).

Annons

Sju av tio socialnämnder klarar inte att hålla budget då framför allt IFO-kostnaderna skenar. Borgholm delar grundproblematiken, men inte symptomen. Här hittas orsaken i allt högre kostnader för äldreomsorgen och hemtjänsten.

– IFO-kostnaderna är låga i Borgholm, mycket låga till och med, men vi börjar märka en liten ökning, säger socialnämndens ordförande Asta Ivarsson för att ändock måla framtiden i något ljusare färger än brukligt.

– Det är väldigt roligt att se att vårt underskott sjunkit från, när det var som värst, 10 miljoner till fem miljoner kronor. Jag vill tacka personal och förvaltning som gjort ett jättejobb.

– Dels handlar det om att bemanningen sänkts till 0,75 (personal per brukare), dels har det inte tagits in vikarier i samma utsträckning som tidigare. Alla har hjälpts åt, säger Asta Ivarsson väl medveten om att förändringarna även mött protester, personal och fack har demonstrerat och bombarderat insändarspalterna.

– Men ledning och nämnd har hela tiden hållit fast i sin linje och ett hårt lass i detta har socialchefen Lisa Källén dragit.

Om prognosen för helåret, minus fem miljoner, överlever den beryktade trettonde månaden i den kommunala ekonomin, alla räkningars urmoder, ökar chanserna för ett någorlunda hyfsat 2009.

– Ju mer underskottet sjunker, ju större möjlighet har vi att klara oss nästa år - men det gäller att hushålla med pengarna. När vi tittar på intäkterna för 2009 kan det finnas en liten marginal där och det kan vi behöva, säger Asta Ivarsson och tillägger att intäktskontot generellt och genom åren tenderat att ge mer än budgeterat.

Ytterligare en punkt på socialnämndens sammanträde-lista i veckan var utdelning av föreningsbidrag.

– Där RIA fick mest, 132 500 kronor. De behöver pengarna och gör ett jättefint jobb.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons