Annons
Nyheter

Minsann inga hälsobrunnar

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2006

MÖRBYLÅNGA

Tre dricksvattenprover tagna från brunnar i slutet av förra månaden i Mörbylånga kommun har visat förekomst av bland annat koliforma bakterier.

Annons

Dricksvattenprovet från ett kök i en mindre caférörelse visade sig innehålla en mindre mängd koliforma bakterier (1 cfu/100 ml). Detta bedömdes ändå vara utan anmärkning, eftersom kraven i en sådan verksamhet inte är lika stränga som på restauranger och det dessutom var fråga om brunnsvatten.

MÅNGA ORSAKER

I dricksvattnet från en privat brunn fann man dock något högre mängder koliforma bakterier. 93 cfu/100 ml medförde att vattnet bedömdes som tjänligt med anmärkning, gränsvärdet för brunnsvatten är nämligen 50. Analysen avslöjade i detta fall även förekomst av E.coli-bakterier, vilka bland annat lever i de nedre delarna av tarmarna hos varmblodiga djur.

– Men de finns också naturligt på marken. Det räcker med lite regn för att de skall sköljas ned i brunnen, påpekar hälsoskyddsinspektör Roger Holm.

Det kan dock tyda på förorening från exempelvis en gödselbrunn eller helt enkelt på att en mus ramlat ned i brunnen och drunknat, förklarar han.

– Oftast beror sådana här värden på dåligt utförda brunnar.

BÖR EJ DRICKAS

Ett av proverna, även detta från ett privathushåll, dömdes dock ut som otjänligt. Här konstaterades mängden koliforma bakterier vara 1 600 cfu/100 ml, vilket med råge överskred gränsen för tjänligt.

– Är det över 500 bör man inte använda det som dricksvatten, då kan man få ont i magen. Men är man vad vid att dricka av vattnet märker man antagligen ingenting alls.

GRÄNSVÄRDENKoliforma bakterierKommunalt vatten: 1 cfu/100 ml (tjänligt med anmärkning), 10 cfu/100 ml (otjänligt)Brunnsvatten: 50 cfu/100 ml (tjänligt med anmärkning), 500 cfu/100 ml (otjänligt)E.coli-bakterierKommunalt vatten: <1 cfu/100 ml annars otjänligtBrunnsvatten: 1 cfu/100 ml (tjänligt med anmärkning), 10 cfu/100 ml (otjänligt)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons