Annons
Nyheter

Mindre olja än befarat

Nyheter • Publicerad 13 april 2009

DEGERHAMN

Räddningstjänsten befarade tidigare att 600 liter hydraulolja runnit ut i Degerhamns hamnbassäng under söndagen. Efter noggrannare undersökningar under måndagen har uppgifterna ändrats och enligt räddningstjänsten handlar det nu om 40-50 liter.

Annons

– Men det är illa nog, säger brandmästare Göran Andersson.

Det var på söndagseftermiddagen som en anställd på Cementa upptäckte att så kallat processvatten rann ut från anläggningen. Enligt polisens uppgifter berodde oljeutsläppet på att ett oljerör gått läck i en oljekylare, som kyls med havsvatten.

– När oljeröret gått läck och oljeavskiljaren blivit mättad följde oljan med vattnet ut i hamnbassängen, säger Catarina Karlsson, vakthavande befäl vid Kalmarpolisen.

Räddningstjänsten lade ut länsar på söndagskvällen för att hålla kvar oljan i hamnbassängen. Arbetet fortsatte under måndagen, då länsarna kompletterades med absorbenter, som ska fånga upp oljan. Det är ännu oklart hur länge länsarna och absorbenterna måste ligga kvar i hamnbassängen.

Förutom personal från Räddningstjänsten och Cementa, fanns också representanter från länsstyrelsen och Mörbylånga kommun på plats under måndagen.

Polisen har inlett en förundersökning om miljöbrott.

Läs mer i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons