Annons
Nyheter

Miljoner till forskning

Nyheter • Publicerad 27 november 2006

– Jättehärligt, jätteskönt! Jag tror knappt att det är sant, men det här säkrar vår forskning i tre år framöver.Det säger Kajsa Glemhorn, 29, vid Uppsala universitets Ekologiska forskningsstation på Öland. Kajsa är blivande projektledare och ansvarig för Svenska Malaisefälleprojektet – där 40 miljoner insekter samlats in från hela landet – och som nu går in det spännande forskningsskedet.

Via Svenska artprojektet garanteras nu det arbetet, där första grovsorteringen sker på Öland.

Annons

Anslaget på drygt 2,5 miljoner kronor ska räcka fram till år 2010, men redan nu har de unga forskarna funnit fler än 500 arter av insekter, helt nya för vetenskapen.

– Visst, säger forskningsstationens platschef, Dave Karlsson, visst jobbar vi helt i Linnés anda och i hans fotspår. Men att vi skulle få den här uppbackningen från Svenska artprojektet är faktiskt en glad överraskning. Det ger oss arbetsro och trygghet att planera för framtiden.

Det är inte bara de etablerade forskarna, som får nytta av anslaget. Flera unga doktorander och forskarvolontärer får nu chans att ta del av en ny och otroligt spännande värld.

Inför Linnéåret 2007 planerar projektledningen dessutom aktiviteten ”Forskning för folket”, där allmänheten ges tillfälle att träffa forskarna, som under sommaren gästspelar på Ölands Djur- och Nöjespark.

Att få ”forskarbingo” d v s ett rejält anslag, föranleder inget särskilt firande på Öland. Dave Karlsson åker på en sedan länge planerad resa till Mexico, där han ska träffa andra forskare och berätta om ”sitt” artprojekt. Och Kajsa Glemhorn fortsätter vid sitt mikroskop, där en ständig ström av små, intressanta flygfän passerar. Men från 1 januari 2007 är hon projektledare och det ser hon fram emot, särskilt nu när framtiden är ekonomiskt tryggad.

Och just när vi ska ta bilden, blir det jubel vid mikroskopet.

– En knipcellstekel! Den är också ny för vetenskapen.

Det känns lite märkligt, de två huvudpersonerna i projektet verkar bli minst lika glada över en 1,5 mm liten rackare som över alla pengarna.

Förmodligen skulle Carl von Linné ha reagerat exakt likadant.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons