Annons
Nyheter

Miljödomstol ger Sundeby rätt

Nyheter • Publicerad 9 juli 2008

RUNSBÄCK

Att ta bort utfyllnaden av vattenområdet skulle innebära mer svårigheter än att ha den kvar, menar miljödomstolen. Därmed är det nära sjuåriga ärendet över och Björn Sundeby får rätt till sin utfyllnad vid fastigheten Runsbäck 7:26.

Annons

Han har dock några förhållningsorder att rätta sig efter. Bland annat måste lutningen från marknivån till vattenytan planas ut, eftersom en flackare strand ger mindre risk för erosionsskador. Av samma anledning ska den stora stenmuren vid vattenbrynet plockas bort, och ersättas av mindre stenar. Vidare ska det också finnas en öppen och fri förbindelse mellan havet och diket som avvattnar det våtmarksområde som stängts inne av utfyllnaden.

KRITISKA GRANNAR

Den välbärgade Björn Sundeby och hans utfyllnad av vattenområdet har genom åren tagit flera turer via länsstyrelse, miljödomstol och miljööverdomstol. Närmaste grannarna, Staffan och Gun Lis Dahlberg, har varit starkt kritiska till att utfyllnaden förstört cirkulationen så att deras tidigare badplats växte igen. Miljödomstolen menar nu att paret inte visar sådan anknytning till området så att de kan anses som ”sakägare i vattenrättslig mening”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons