Annons
Nyheter

Mer busstrafik på östra sidan önskas i enkät

Nyheter • Publicerad 22 november 2006

SÖDRA ÖLAND

Nu har Mörbylånga kommun, sent om sider, sammanställt enkäten om busstrafiken i kommunen. Föga förvånande är ett av önskemålen ”mer busstrafik på södra sidan”.

Annons

”Vi finns söder om Mörbylånga också”, påpekar en av de 562 kommuninvånarna som svarat på enkäten.

En lösning många tror på är så kallade flexbussar, vilket redan prövats i exempelvis Nybro och som kommunen planerar att införa på sydöstra Öland under nästa år. Flexbussar är (som antyds av namnet) ett mer flexibelt system, vilket i högre utsträckning skall ta hänsyn till resenärernas behov. Det låter som en självklarhet, men faktum är att i nuläget rullar ofta bussarna tomma samtidigt som det inte går någon tur alls när det skulle behövas som bäst.

Mest positiv till beställningstrafik är man i Södra Möckleby och Hulterstad, där nio av tio svarande uttryckte intresse. Det finns dock de som tycker att systemet verkar krångligt: ”Det är svårt att veta i förväg när man ska i väg”, ”det kräver planering” och man ”missar spontaniteten”, är några av de negativa reaktionerna. Uppenbarligen svar från personer som aldrig behövt nyttja färdtjänsten, för vars brukare detta är en del av vardagen.

HOTAR ATT FLYTTA

”En fråga man kan ställa sig innan man analyserar svaren är hur väl insatta befolkningen i kommunen är vad gäller hur beställningstrafiken ska fungera”, kommentar kommunen, som dock verkar inse hur illa ställt det faktiskt är med busstrafiken:

”Något som verkligen måste beaktas innan man stirrar sig blind på siffrorna som enkäten visar på är om det för det första över huvud taget finns någon busstrafik till/från samhället/byn som personen som svarat bor i”, skriver man i sammanställningen av enkäten.

Störst intresse av att svara på enkäten hade de boende i Gårdby, varifrån det inkom inte mindre än 89 svar. Av svaren i stort att döma är det framför allt bussförbindelser till Kalmar som efterfrågas, men även Färjestaden, Mörbylånga och Borgholm. Den tid på dygnet som de flesta skulle vilja åka är, inte oväntat, morgon/förmiddag och eftermiddag/kväll, samt dessutom en nattbuss under helgerna.

Nu är tanken att enkäten skall ligga till grund för planeringen av busstrafiken, vilken verkar behöva förbättras avsevärt om inte sydöstra Öland skall avfolkas, åtminstone av en del svar att döma.

”En förutsättning för att kunna bo kvar är att kollektivtrafiken blir bättre”, konstaterar nämligen någon.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons