Annons
Nyheter

Medling kan få brottslingar på rätt spår

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2006

Individ- och familjeomsorgen, IFO-enheten, i Borgholm går i försoningstankar, brottsoffer och gärningsmän ska mötas i medlingar.

– Det finns många fördelar med medling, speciellt när det gäller gärningsmän under femton år, förklarar IFO-chefen Hillevi Österbo.

Annons

”Jag bryr mig inte”

Kan en 14-åring tvingas att bry sig när han, eller hon, utfört ett brott och klarat sig från rättegång på grund av sin låga ålder? Den unga brottslingen behöver inte stå inför skranket och förklara sin gärning, ej mindre möta sitt offer.

Medling kan vara motmedlet.

– I medling och som ung får man stå till svars för det man gjort, utan att ha varit i domstol. För båda parter är det viktigt att mötas, båda får en möjlighet att lämna brottet bakom sig.

– Här kan gärningsmannen förklara sig och brottsoffret kan få svar på frågor som ”varför just mig?”, säger Hillevi Österbo och betonar att lagen om medling gäller alla oavsett ålder. Medlingsförsök kan även sättas in på den mest förhärdade brottsling.

– Men vi kommer i första hand medla med de gärningsmän som är under 21 år.

Föregångslandet hittas österut. I Finland är medling av brott en lång och framgångsrik tradition. Att sammanföra gärningsmannen med brottsoffret anses vara en bra metod för att förhindra nya brott, i synnerhet när unga personer är de skyldiga.

Medling är frivillig för både brottsoffret och gärningsmannen och behöver inte ske i direkt anslutning till eventuell rättegång eller polissak.

Brottet medlingen gäller ska vara polisanmält med erkännande från gärningsmannen. I medlingsarbetet har IFO ett nära samarbete med polisen.

– Det kan ta en, två eller tre månader innan mötet äger rum och då ska mötet vara väl förberett och båda parter ska känna att det är positivt att träffas, det är ingen idé att gå dit och vara arg, förklarar Hillevi Österbo.

Annons

IFO-enhetens Cristina Nyström, socialsekreterare, och Ylva Johansson, fältsekreterare, har genomgått utbildning i medling och tar initiativet till dessa möten mellan gärningsmän och brottsoffer.

– IFO tar kontakt med gärningsman och brottsoffer. Vi kommer inte att ge oss i första taget, utlovar Hillevi.

– De som är tveksamma kommer vi fortsätta att ha kontakt med och ambitionen är att de skall bli positiva till ett medlingsmöte.

Från kommande årsskifte ska medlingsmöjligheten finnas i landets samtliga kommuner – Borgholm drar igång tidigare än så.

– Vi börjar nu, det första medlingsärendet är inbokat.

Ett bekymmer i sammanhanget stavas pengar. Arbetet med medling kräver finansiering och 163 000 kronor har söks i bidrag av BRÅ (Brottsförebyggande Rådet).

– Men det har inte kommit något svar.

Oavsett om IFO får pengar eller inte ska verksamheten igång.

– Utan pengar får vi troligen jobba i en mindre skala, en möjlighet då är att endast jobba med ärenden där gärningsmannen är under 15 år.

Personer som utsatts för brott eller som begått ett brott kan själv ta initiativ till medling genom att kontakta Individ- och familjeomsorgen på telefonnummer 0485 – 880 85.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons