Annons
Nyheter

Medborgarna flitigare politiker än politikerna i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 23 februari 2007

MÖRBYLÅNGA

I kväll sammanträder Mörbylånga kommunfullmäktige. Då kommer de folkvalda att besvara eller på annat sätt behandla åtta medborgarförslag. Antalet motioner, som alltså de folkvalda själva totar ihop, rör sig om tre stycken plus en som ska besvaras. De vanliga, dödliga medborgarna är alltså dubbelt så flitiga (minst)...

Annons

En av de punkter som demokratiutredningen, under tidigare demokratiminister Britta Lejon (vart tog hon vägen?) föreslog vid sitt slutbetänkande år 2000, har verkligen fått ordentligt rotfäste i Mörbylånga – medborgarförslag. Antalet medborgarförslag under det senaste året var ”enbart” 16 stycken, medan motionerna belöpte sig till 30 stycken. Men den nuvarande trenden är att medborgarförslagen vinner terräng. Redan nu, efter två ynka månader på det nya året, har antalet medborgarförslag klart övertagit rollen som motor i den politiska vardagslunken.

Vid kvällens fullmäktigemöte ska fem medborgarförslag behandlas av de folkvalda – det gäller alltifrån förslag på gemensam socialchef för de båda ö-kommunerna till gatubelysning i Degerhamn. Tre medborgarförslag ska besvaras av fullmäktigeförsamlingen – kommunalt högstadium i Färjestaden, bidrag till gymnasieelever samt livsmedelspolicy för kommunernas kök.

TUNG OCH LÄTT

Hur behandlas då alla dessa medborgarförslag? Är det ett demokratiskt spel för gallerierna, eller behandlas de med samma vikt som politikernas egna motioner?

– Medborgarförslag är inget som vi sopar under mattan, definitivt inte, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) bestämt.

Och jodå, visst tar man lika seriöst på medborgarförslag som på motioner. Flera förslag har också genomförts. Dit hör exempelvis förslagen om utökad belysning i motionsspåret i Färjestaden och utplacering av bänkar på strandpromenaderna i Färjestaden och Mörbylånga för att ta några av de senaste och ”lättare”) förslagen. Ett betydligt tyngre medborgarförslag rör skolsituationen i kommunen. Detta förslag kommer att behandlas i den skolutredning som är på gång.

FÖRÄNDRA VÄRLDEN

Trenden är klar - antalet medborgarförslag kommer att öka. Det tror Kent Ingvarsson också.

– Ja, folk verkar mer och mer ha uppmärksammat den här möjligheten. Jag är övertygad om att vi kommer att få ett stort uppsving på just antalet medborgarförslag. Och det tycker jag bara är bra – att kommuninvånarna engagerar sig.

Alla dessa medborgarförslag medför dock även ett viss merarbete för kommunledning och förvaltningar. Förslagen ska behandlas, penetreras och utredas precis som politikernas motioner.

Annons

Betyder det att kommunen kommer att anställa ytterligare någon person som tar hand om floden av medborgarförslag?

– Nej, någon ny tjänst blir det inte. Däremot kommer vi att gör en administrativ omorganisation för att avlasta vissa personer knutna till kommunledningskontoret.

Så alla ni som vill förändra världen, eller åtminstone Mörbylånga kommun, fatta pennan och skriv. Det kan ha en viss betydelse. Och till slut kan det kanske rent av bli en tjänst till på kommunen – och den kan ju bli din...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons